Fényezetlen keményítõ avagy Oriza Triznyák
sponsored links
Egyik nagy kedvencünk Csukás István. Mesehõsei, így Mirr Murr barátja, Oriza Triznyák is többek között ötletes nevének köszönheti halhatatlanságát. Az Oriza egy csecsemõtápszer volt, amelyet egy nagy hasú csecsemõvel reklámoztak, míg a Triznyák egyszerûen beugrott neki - mondta az író. Az Oryza a rizs latin neve, a Triznyák meg ugye a rizsnyákra hajaz, nálunk meg így lett az egyik rizses eledelünk Oriza Triznyák.
A mindennapi lét alapvetõ szükségletei egy kínai közmondás szerint a tüzifa, rizs, olaj, só, szósz, ecet és tea. A rizs a pozitív energiák szimbóluma. Teljes értékû, igen egészséges gabona, mely az emberiség több mint 60 százalékának alapvetõ tápláléka. Biológiai értéke az állati fehérjékhez hasonlítható esszenciális aminosav összetétele miatt. Azonban ez csak a barna rizsre igaz. A fehér és a barna rizs is ugyanannak a növénynek a termése, a különbség a feldolgozás módjában van. A barna rizsnél kizárólag a legfelsõ réteg kerül le a magról, megmarad az úgynevezett "ezüsthártya", a korpa és csíra. Kiváló mangánforrás, gazdag szelénben, tartalmaz magnéziumot, rostban gazdag, bizonyítottan csökkenti az LDL koleszterinszintet. Átmenetet képez a hántolt rizsek egy speciális változata, a parboiled vagy opál rizs. Ezt a rizsfajtát még a héjában felgõzölik és csak utána hántolják. Barnás színû, ízesebb, tápdúsabb és mire elkészül, kifehéredik.
A fehér rizs pedig a barnához képest elveszti a B3 vitamin 67%-át, a B1 vitamin 80%-át, a B6 vitamin 90%-át és ...