Félbarna toast kenyér

2014-02-13

sponsored links

toast kenyér.jpgBemész egy boltba vagy egy szupermarketbe és láthatod a szeletelt kenyerek végtelen hadát elõre csomagolva. Kezedbe veszel egyet, elolvasod az összetevõket és elmegy a kedved attól is, hogy jó kis melegszendvicset készíts belõlük, mert látod, mennyi felesleges "cuccot" tesznek hozzá, hogy 1, tartós legyen; 2, legalább egy kicsit barnás színnel bírjon; 3, elég nagy méret jellemezze, 4, kevés pénzbõl elég sok készülhessen, és folytathatnám még a sort egyéb indokokkal. STOP! ELÉG! Lépjünk a tettek mezejére és készítsük el saját toast-kenyerünket, ami esetében biztosan tudjuk, milyen anyagokból készül. :)

A recept:

Hozzávalók:

  • 2,7 dkg friss élesztõ
  • 3,3 dl meleg víz
  • 20 dkg teljes kiõrlésû liszt
  • 40 dkg fehér liszt (BL-55)
  • 2 evõkanál olaj
  • 1 dkg só

 

Elkészítés:

A kenyérsütõ üstjébe belemorzsoljuk az élesztõt, majd ráöntjük a meleg vizet.

Sokak szerint kell hozzá valami édes dolog is. Mint például egy kiskanál méz, vagy biocsicsóka. Régen én is raktam az élesztõre mézet, vagy biocsicsókát, azonban láttam egy rövidebb filmet (Ízes hagyományok), ahol falusi asszonyok kenyeret sütve legfeljebb sót adtak az élesztõhöz és a vízhez, de cukrot semmiféleképpen nem. Azóta édesítõ nélkül készítem a kenyeret.

Várunk egy rövid ideig, míg az élesztõ feloldódik a víz tetejére. Ha cukrot, vagy mézet is raktunk hozzá, akkor az élesztõ a víz felszínére kel. Nálam ennek hiányában csak feloldódik.

Közben elõvesszük a többi hozzávalót.

Mikor feloldódott az élesztõ, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is.

Beletesszük a kenyérsütõ gépbe és a dagasztó-kelesztõ program kiválasztásával a gép elkészíti nekünk a kenyér tésztáját. Kenyérsütõgép hiánya esetén a kezünkkel kell átgyúrni, átdagasztani addig, míg a tészta elválik az edény falától és hólyagok jelennek meg a tészta felszínén a dagasztás közben.

Amikor elkészült a kenyértészta, duplájára kelesztjük meleg helyen letakarva. Majd ismét a kezünkkel kicsit átgyúrjuk és mehet a sütõpapírral bélelt kenyérsütõ-formánkba. Letakarjuk megint, meleg helyen megkelesztjük, majd elõmelegített sütõben 20-30 perc alatt készre sütjük. Régi gázsütõben sülnek a kenyereim, így olyan finom ropogós héjuk lesz, amit nem tudok leutánozni egy villanysütõben. Villanysütõben sütve érdemes a kenyeret sütõbe rakás elõtt és a sütés befejezése elõtt 10 perccel vízzel lespriccelni.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... vegalife.blog.hu/2014/02/13/felbarna_...

sponsored links

Keres?s