Félbarna szendvicskenyér
sponsored links
A receptet a Kifõztük egy régebbi számában találtam. Ezt a tésztát ki fogom próbálni zsemlének is. Ha nem szedjük félbe akkor remek "normál méretû" félbarna kenyér lesz belõle. Az eredeti recept így szól:
Hozzávalók:
- 3,5-4 dl. (zsíros) tej
- 1 csapott tk. barna cukor
- 1- 2 dkg. friss, vagy 7 g. szárított élesztõ
- 25 dkg. Graham liszt
- 25 dkg. liszt
- 2 csapott tk. só.
Elkészítés:
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztõt, és félretesszük.
Nagy tálba szórjuk a liszteket meg a sót, a halom közepébe öntjük a futtatott élesztõt, és körkörös mozdulatokkal az egészet összedolgozzuk. Szükség szerint további langyos tejet csorgatunk hozzá, hogy puha, de nem ragadós tésztává álljon össze. Letakarva langyos helyen körülbelül 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lazán átgyúrjuk a megkelt tésztát, elfelezzük, és mindkét darabot téglalap alakúra nyújtjuk, majd a hosszabbik oldal mentén föltekerjük.
Sütõpapírral bélelt vagy vékonyan kikent tepsin a tészta szélét alulra fordítva egymás mellé helyezzük õket.
Éles késsel jó mélyen, körülbelül 1,5 centiméterenként ferdén bevagdaljuk a tetejét.
Betesszük a hideg sütõbe, amelyet azután 50 fokra melegítünk, majd elzárunk. 20-30 percig így is kelesztjük a tésztát.
Ezután 200 C fokon 30 percig sütjük.
Akkor kész, amikor szép barna a külseje, és megütögetve kongó hangot ad az alja.
Rácsra emelve hûlni hagyjuk, majd a bevágások mentén szeleteljük.
Langyosan is szépen vágható.
A maradékot konyharuhába tekerve vagy vászonzsákban tároljuk.
Tipp: ugyanebbõl a tésztából kiflit vagy zsemlét is készíthetünk. Ebben az esetben 8 részre osszuk a tésztát, a darabokból alakítsuk ki a kívánt formát, majd a fent ismertetett módon süssük meg õket. A dagasztást és a kelesztést kenyérsütõgéppel is végezhetjük, sõt ha (kevesebb tej hozzáadásával) picit keményebb tésztát készítünk, akkor a gépben is gusztusos, jó szerkezetû kenyeret süthetünk belõle.
Nekem 2,5 dkg. élesztõ került bele ennyi volt itthon maradék. Az egyik részt feltekertem recept szerint a másikat pedig megformáztam. Nem sütõben kelesztettem. Elég volt 3,5 dl. tej, és megsült 30 perc alatt.
Jó étvágyat! :)