Félbarna kenyér
sponsored links
Azt mondtam: Új év, Új élet, Új kenyér ?? - nos akkor lássuk, miben is változtatunk 2014-tõl, de gyökeresen ám. Azt hiszem a hétköznapok több napból állnak, mint a vasár- és ünnepnapok, s csak elhatározás kérdése, hogy mikor mit is tegyünk az asztalra. A hétvége a fehérkenyéré. .........hogy miért? - mert akkor egy morzsáig elfogy egy egész kenyér (a mi gyerekeink imádják a kenyeret, abból is a fehéret, s addig, amíg nincs semmi bajuk tõle, hát egyék, amit szeretnek. A hétköznapokban pedig mi választjuk ki, hogy melyiket is szeretnénk fogyasztani. Most a félbarna kenyéren a sor. Nem szeretném egybõl leváltani a fehéret teljesen barnára. Szép fokozatosan haladunk -a különbözõ lisztek adagolásának emelésével- a barna kenyér felé.
Félbarna kenyér Pataki tálban
3 dl víz50 dkg BL 55-ös liszt1 csipet só1 ek olaj1 dkg élesztõ
Dagasztógép összekever. Kelesztõ tálban megkel, majd túlkel és visszaesik. (kb 12-16 óra)Össz mennyiség 80 dkg. Ennek fele megy egy adag kenyértésztához, azaz 40 dkg.
Másnap a kenyérhez
azzal kezdjük, hogy a Pataki tál tetejét belerakjuk hideg vízbe!!!!
Dagasztógép összekever. Kelesztõ tálban megkel, majd túlkel és visszaesik. (kb 12-16 óra)Össz mennyiség 80 dkg. Ennek fele megy egy adag kenyértésztához, azaz 40 dkg.
Másnap a kenyérhez
azzal kezdjük, hogy a Pataki tál tetejét belerakjuk hideg vízbe!!!!
Dagasztógépbe:
Elõzõ napi öregtészta ( 40 dkg)
Víz 3,3 dlTeljes kiõrlésû rozsliszt 6 dkTeljes kiõrlésû tönköly búzaliszt 6 dkgGraham búzaliszt 8 dkgBL 55-ös finomliszt 30 dkgSó 2 dkgÉlesztõ 1,5 dkgBurgonyapehely 1 evõkanálPuffasztott amaránt 3 evõkanálBúzasikér 1 evõkanál
Összes hozzávalóból dagasztógépben pár perc alatt egy jó minõségû tészta készül. 3-4 csepp olajat öntünk a kelesztõ tálba, és ebbe rakjuk a megdagasztott tésztát. 60 percig kelesztjük, de a 20. percnél átmozgatjuk egy kicsit a tésztát. Finoman visszagyúrjuk az eredeti méretére.
A pataki tálat kibéleljük teflon fóliával. A megkelt tésztát megformázzuk, belerakjuk a patakiba. Kenyérkendõvel letakarjuk és 60 percig kelesztjük.
A tésztát három helyen bevágjuk, hideg vízzel lespricceljük (virágspriccelõ) és a hideg sütõbe berakjuk. 60 percig 250 fokon sütjük. Amikor kivettük a kisült kenyeret, lespricceljük hideg vízzel és rácsra tesszük kihûlni.
(Apró megjegyzés: ebbõl a kenyérbõl kifelejtettem az élesztõt, így mindösszesen az öregtésztában lévõ 1 dkg élesztõvel dolgozott, igaz, hogy egész éjjel hideg helyen volt. Tehát este megformázva kiraktam hidegre, és másnap reggel sütöttem ki.) Milyen lett volna, ha még élesztõ is kerül a tésztába? J