Fánk, Anyukám receptje nyomán
sponsored links
Ha február, akkor fánk. Ilyenkor hetente tudnék enni és bevallom elég sokszor kerül terítékre. A legjobban azt szeretem, amit Anyukám készít, ennek hiányában az általam sütöttel is beérem. Igaz ez sokszor nem lesz szalagos, hiába ugyanaz a recept... ez van, azonban az íze, állaga finom, így szeretem :) Megyek és most is sütök egy adaggal, a héten már másodjára.
Hozzávalók:
- 600 ml langyos tej
- 50 g élesztõ
- 2 tojás sárgája
- 2 evõkanál cukor
- 1 evõkanál rum
- 2 nagy csipet só
- 2 evõkanál olaj
- 900-1000 g liszt
- 1000 ml olaj
- porcukor, lekvár
Elkészítése:
1. A tej felébe belemorzsoljuk az élesztõt és hozzáadunk egy evõkanál cukrot. Hagyjuk pihenni 10 percig, ez idõ alatt az élesztõ beindul, és szépen felfut a tej tetejére. Ekkor beleöntjük a maradék tejet egy nagy keverõtálba, hozzáadjuk az élesztõs tejet, a cukrot, a sót, a tojás sárgákat, az olajat, a rumot, majd szép lassan a lisztet.
2. A liszttel óvatosan kell bánni, részletekben adagolva adjuk a folyadékhoz és annyit adjunk hozzá, amitõl nyúlós, de nem folyós tésztát kapunk. El kell válnia az edény falától, de a kezünkre rá kell ragadnia. Ha elértük ezt az állagot, akkor dagasszuk 10-15 percig, majd hagyjuk kelni egy-másfél órát.
3. Ezt követõen a tésztát borítsuk vastagon lisztezett munkafelületre, a tetejét is lisztezzük be és óvatosan lapogassuk ki egy centi vastagra. Ha nagyon ragad gyúrjuk át óvatosan és csak néhány mozdulattal.
4. A kinyújtott tésztából szaggassuk ki a fánkokat, helyezzük lisztezett felületre és fél órát hagyjuk pihenni. 5. Forrósítsunk fel egy liter olajat egy serpenyõben és a megkelt fánkok mindkét oldalát süssük benne arany barnára.
6. Amikor az olajba helyezzük a fánkot, az ujjunkkal nyomjunk egy mélyedést a fánk tészta közepébe és elsõnek ez az oldal kerüljön az olajba.
Melegen, porcukrozva, lekvárral tálaljuk.