Fw: eper, Re:Barbara:)
sponsored links
Tombol az eperszezon és nem tudom megállni, hogy hetente legalább háromszor-négyszer be ne vásároljak eme finomságból. Nagy része azonnal eltûnik úgy ahogy van, a fennmaradó hányadából pedig ilyesmik születnek a család és barátaink legnagyobb örömére.
Rebarbarás-epres torta
Hozzávalók:
a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg darált mandula
5 dkg durvára darált mandula
5 dkg szeletelt mandula
20 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 tojás +1 tojás fehérje a kenéshez
1 citrom reszelt héja
a töltelékhez:
60 dkg eper
3-4 szál rebarbara
1 evõkanál barna cukor
0,5 dl víz
1 evõkanál keményítõ
A tésztához a lisztet és a darált mandulát összekeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a darabokra vágott vajat. Összemorzsoljuk kézzel vagy robotgéppel és hozzáadjuk a tojást és a citrom héját.
Tésztává gyúrjuk, majd a hûtõben legalább egy órát pihentetjük.
Elkészítjük a tölteléket. A rebarbarát 1 cm-es darabokra vágjuk és egy kevés vízzel és cukorral föltesszük fõni. Pár perc után beletesszük az összedarabolt epret is és addig fõzzük, amíg egy kissé összeesik. A keményítõt elkeverjük egy kis vízzel és beleöntjük az eperbe. Félretesszük hûlni. Ezeket elõre el lehet készíteni és amikor sütni szeretnénk, csak a hûtõbõl kell kivenni.
A tésztát kivesszük a hûtõbõl- egy kis darabot levágunk belõle- és jól belisztezett deszkán kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. Sütõpapírt teszünk a tetejére és sütõbabot öntünk rá, hogy ne emelkedjen meg a közepe.
190 C-os elõmelegített sütõben kb. 10 percig elõsütjük. Amikor félig megsült, kivesszük a sütõbõl és megkenjük a tetejét a tojásfehérjével, megszórjuk a durvára darált mandulával, hogy ne ázzon el a tészta. Ráöntjük az epres tölteléket majd a maradék tésztát nagy lyukú reszelõn ráreszeljük és megszórjuk a szeletelt mandulával.
Visszatoljuk a sütõbe és készre sütjük.