Furcsa nevû cuccok a bioboltból
sponsored links
Sorra nyílnak a bioboltok, de a ?normál? élelmiszerüzletek is egyre több reformélelmiszert forgalmaznak. Halljuk a furcsa neveket, de nem feltétlenül tudjuk, hogy ?mi fán terem? (fõleg, ha néha még ez is kérdés, hogy a tarhonya milyen növény?). Legtöbbjükkel én is úgy vagyok, hogy tudom, hogy olyan izé, meg hogy jó, de nem árt tisztába jönni azzal, hogy milyen ?izé? és miért is mire is jók.
Na, lássuk!
maca
A maca segít szabályozni a hormonrendszert, erõsítheti a nemi vágyat, javíthatja a férfiak nemzõképességét, segíthet a fájdalmas és szabálytalan menstruáció esetén, illetve a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítésében.
Erõsítheti az immunrendszert, fokozza az életerõt, és fiatalító hatása van. Támogathatja az izomtömeg, valamint a fizikai és szellemi teljesítõképesség növekedését.
Kedvezõen hathat az akné és a csontritkulás gyógyításánál.
Por formájában kapható, melyet általában turmixba szoktak keverni. A pörkölt cikóriához hasonló, édeskés íze van.
goji
A gofi fogyasztásának tulajdonítják a fiatalos közérzetet, szépséget, erõt, kitartást, sok helyen afrodiziákumként ismerik. A nagy mennyiségû C-vitaminon kívül 18-féle aminosavat és 21-féle ásványi anyagot is tartalmaz.
A goji bogyót, azaz a növény termését elrágcsálva vagy szárítva teába, vízbe áztatva müzlikhez, turmixokhoz keverhetõ.
acai
Az acai erõteljes antioxidánsokat tartalmaz, melyek segítenek megelõzni a sejtek fertõzéseit, illetve a korai öregedést. Fogyasztása támogatja a szív-és érrendszert, segíti az emésztõrendszeri folyamatokat és a normális koleszterinszint fenntartását. Pozitívan befolyásolja a szervek és izmok mûködését. Javítja a memóriát és az agyi funkciókat.
Fagyasztott, szárított és nyers formában is kapható, vagy már eleve italt készítenek belõle. (Meglepett, de kiejteni ?ászáj?-nak kell, nem pedig ?akai?-nak, ahogy én gondoltam.)
amaránt
Az amarántnak jelentõs a fehérje- és zsírtartalma. Az esszenciális aminosavak közül a kéntartalmú aminosav- és a lizintartalom haladja meg a többi gabonaféle értékeit. Ásványi anyagai közül kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és vastartalma kiemelkedõ. Vitaminok közül a B2-, B6-vitamin-szükségletünk fedezéséhez járul hozzá leginkább.
Az rendszeres fogyasztása hasznos lehet a csontritkulás megelõzésében, emellett fehérje-, aminosav, vastartalma révén a vegetáriánusok étrendjének alapvetõ kiegészítõje lehet, segítségével ezen tápanyagok hiánya is hatékonyabban megelõzhetõ. Élelmirost-tartalma révén a székrekedés megelõzésében, kezelésében is hatásos.
A sárga héjú fajtája a kukoricához hasonlóan kipattogtatható, ízben is emlékeztet rá. Liszt is készül belõle, amint fõként bekeverve, más lisztfajtákkal lehet jól használni (gluténmentes). Az egész, nyers mag megfõzve köretként tálalható. Zöldséges, húsos ételekben a töltelék alapja lehet, de akár panírozásra is alkalmas. Levelébõl a spenóthoz vagy a mángoldhoz hasonlóan leves vagy fõzelék fõzhetõ.
quinoa
A quinoa gluténmentes, nagyon könnyen emészthetõ, magas a fehérje tartalma, tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat. Gazdag káliumban, mangánban, kalciumban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban, valamint nagyobb mennyiségû B-, C- és E-vitamint tartalmaz. Migrénes fejfájósoknál tapasztalható enyhülés, ha áttérnek quinoában gazdag étrendre. Javasolják cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdõknek, valamit csontritkulás esetén is jó kiegészítõ táplálék.
A quinoa íze diós, kifejezetten kellemes, ezért is könnyen válhat a rizs és más, már megszokott gabonafélék alternatívájává. Válhat belõle köret, készíthetünk belõle salátát, használhatjuk töltelékként, de ehetjük reggelire is, hasonlóan a zabkásához.
A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta. Elérhetõ a www.bijobolt.hu oldalra kattintva.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl!