Funky Bia Hoi a Mikszáth3-ban
sponsored links
Elkezdtük az együttmûködésünket a Mikszáth3-mal. A nemzeti Múzeum háta mögött, meglepõ módon a Mikszáth tér 3. alatt található a város egyik leghangulatosabb belsõ udvara, árnyat adó fákkal és nem utolsó sorban kihelyezett vietnami étterem keretében kifejezetten a nyári sörözgetésekhez kitalált vietnami kajáinkkal. érdemes benézni, ha szabadtéri foci nézõs programot tervezel!
Na de lássuk, hogy mi ez a Bia Hoi és milyen ételeket is kóstolhattok tõlünk.
A Bia Hoi Vietnamban egy intézmény. Gyakorlatilag frissen fõzött, kis alkoholtartalmú sort, illetve az ezt árusító sörözõt jelenti, ahol nem százféle sört árulnak, hanem friss, éjszaka fõzött könnyû ser italt, alig három százalékos alkohol tartalommal. Baromi jól tud esni azon az éghajlaton, hogy nem ver fejbe azonnal és sokat meg lehet inni, mielõtt baj lesz belõle. Az adott kocsma addig van nyitva, amíg el nem fogy a sör, hiszen nincsen benne tartósító szer, nem áll el, csak az aznapi mennyiséget fõzik meg. A hosszas üldögéléshez és iszogatáshoz viszont enni is kell. A vietnami gasztronómiában óriási választék van sörhöz való falatokból. Ezekbõl válogattunk.
Banh Mi
Vietnam gasztronómiájára erõsen hatott a kínai és a francia koloniális idõ,és így a világ talán elsõ fúziós konyhája jött létre oragnikus úton. Az elsõ ázsiai gasztronómia, ahol a kenyérfélék, nevezetesen a franica bagett szerves részét képezik az étkezési kultúrának. A banh mi egy mûfaj: baguette-be töltött vietnami finomságok.
Malacpapír Hoisin szósszal baguette-ben
Malac combját papírvékonyra szeljük, szójaszósszal, cukorral pácoljuk, majd rostlapon megsütjük. Teszünk mellé friss salátát, vietnami savanyúságot (répa), zöldfûszereket: mentát, thai bazsalikomot, koriandert és újhagymát. A nagyágyú pedig a Hoisin szósz. Kínai barbeque szósznak is hívják, ugyanis nagyon jól megy sült húsokhoz mártásként vagy mázként. Alapja feketebab, szezámpaszta, szójaszósz és fûszerek.
Citromfüves grillezett csirke baguette-ben
Ga nuong xa ? grillezett csirke citromfûvel. Pácolt csirkedarabok, ahol a pác lényegét a thai citromfû adja friss citrusosságával, de a fokhagyma és a gyömbér is sokat tesz hozzá. A halszósz pedig alap a vietnami konyhában. Salátával, vietnami répasavanyúsággal, zöldfûszerekkel tálaljuk (menta, koriander, thai bazsalikom).
Karamelizált malaccsászár baguette-ben
Karamell szószban fõzni Vietnamban egy technika, zöldségektõl, tofutól kezdve csirkén, marhán, rákon át mindent készítenek így. A malaccsászár, vagyis császárhús a sertés legtöbbre értékelt részének számít arra felé. A malac húsa alapvetõen édeskés ízû, erre erõsít rá a karamell szósz, amelyhez halszószt és fûszereket (csillagánizs, fahéj) adunk, így egyenlítve ki az ízeket. A hosszú, lassú tûzön való fõzés pedig könnyûvé és nagyon puhává teszi a húst, ?zsíros? érzés nélkül. Az i-re a pontos a vietnami savanyúság teszi fel, így tálaláskor már az öt elem tanának is megfelel az étel.
Vietnami padlizsán ragu baguette-ben
Akár curry-nek is hívhatnánk. A vietnami curry-k közös jellemzõje, hogy thai citromfû-kurkuma (lehetõleg friss)-és gyömbér alapúak és vagy tesznek bele kókusztejet vagy nem. Ezt a szentháromságot aztán tovább fûszerezik az adott alapanyaghoz illõ fûszerekkel, jelen esetben paradicsommal, egyébként pedig hagyják érvényesülni a padlizsán ízét és állagát. Tálaláskor az elmaradhatatlan zöldfûszerek egészítjük ki.
Chilis-gyömbéres pacal saláta
Hideg elõétel, vagy sörfalat, esetleg akár ázsiai tapas-nak is hívhatjuk. A különbözõ állatok gyomrának feldolgozása és elfogyasztása nem csak nálunk divat, hanem Ázsiában is. Se szeri, se száma a különbözõ pacalos ételeknek, mindenféle formában. Bár inkább elõételként, kiegészítõként tekintenek rá,a tálalt étel mennyisége miatt. A pacalt roppanás állagúra fõzzük, így még harapható lehûtjük, majd készítünk egy saláta öntetet a Funky Pho házi chilipasztájából, gyömbérbõl, fokhagymából, szójaszószból és szezámolajból. Újhagymával tálaljuk. A Gault&Millau értékelése szerint is világyszinvonalú ételt alkottunk így.
Borjúláb koreai öntettel
A borjúláb nem hús, hanem inas része a fiatal állat lábának. A különbözõ ?mócsingos? állagú állati részeket imádják Ázsiában. Fõzés és hûtés után leginkább a kocsonyában található köröm állagához hasonlít. Ezt egészítjük ki egy koreai alapszósszal (szójaszósz, gyömbér, fokhagyma) és máris egy újabb ázsiai tapast kapunk.
Savanyított selyemtofu shiitake gombával
Ki mondta, hogy a tofu unalmas és íztelen? Ez biztosan nem. A selyem tofut kisütjük, majd készítünk hozzá egy rizsecetes-szójaszószos öntetet, melybe shiitake gombát fõzünk az íze kedvéért és végül frissen vágott vöröshagymával rétegezve a tofut, leöntjük vele. Kicsit érni hagyjuk és máris megkaptuk a világ legjobb sörkorcsoját, mely cseh és orosz mintára ázsiai ízvilággal készül.
Chilis-ötfûszeres pirított mogyoró
A pörkölt, sózott mogyorót nem kell elmagyarázni senkinek. Mi ?csak? egy kicsit felturbóztuk. Készítettünk rá egy mázat chilibõl, kínai ötfûszerbõl és szilvaszószból. Ha nem tudod elképzelni, talán itt az ideje megkóstolnod!
The post Funky Bia Hoi a Mikszáth3-ban appeared first on Funky Pho.