Fudge, avagy a legfinomabb vajkaramella

2012-06-03

sponsored links


A fudge - Jean-Pierre Wybauw találó megfogalmazása szerint (Fine chocolates, great experience, p. 78) - tulajdonképpen olyan, mintha kereszteznénk a karamellt és a fondantot. Olyan, mint egy gazdag karamell, de mégis kivételt képez az általános szabály alól, hogy a cukorkristályok nem kívánatosak egy cukorkában. A fudge-ban épphogy az apró mikrokristályok biztosítják a stabil állagot, de ezek mégis olyan aprók, hogy nem érzünk apró szemcséket a nyelvünkön, hanem selymesen simának tûnik. Röviden és tömören, a fudge az igazi, omlós vajkaramella-élményt adja, ami gyorsan függõséget okoz!
Sok-sok receptet végigolvastam, mire megtaláltam a saját verziómat. A fõbb összetevõk általában egyeznek: cukor, tejszín vagy cukrozott sûrített tej, vaj (ettõl lesz puha), szódabikarbóna és valamilyen invertáló anyag (invertcukor, glükózszirup, kukoricaszirup), ami a cukor kristályosodását szabályozza. Én kiindulási alapnak végül ezt a receptet választottam: szimpatikus volt, hogy fehér csokoládét ad a fudge-hoz (ezt amerikai stílusú fudge-nak szokták nevezni, talán még selymesebb állagú, mint a klasszikus változat), illetve nagyon-nagyon jó ötletnek tartottam a fleur de sel-t az édes íz kiegyensúlyozásához. A recepten azonban elég sok ponton változtattam, többek között a két invertáló anyagot (glükózszirup és golden syrup) egyszerûen akácmézzel ...

Folytats a blogon ... www.pralineparadicsom.hu/2012/06/fudg...

sponsored links

Keres?s