Fritule (horv?t f?nk)
sponsored links
Bel?pt?nk a farsangi id?szakba, ideje h?t f?nkot s?tni. A horv?tok rendk?v?l egyszer?, de ann?l finomabb k?zkedvelt desszertj?t v?lasztottam ma. Mivel keleszteni nem kell, p?r perc alatt el is k?sz?l. Az aranyl? sz?n?, ropog?s k?lsej?, leveg?sen l?gies belsej? goly?csk?k fel?bresztik az ?rz?kszerveinket. Ennek a f?nknak is rengeteg v?ltozata van, att?l f?gg, hogy melyik r?gi?ban k?sz?tik, mindig hozz?adnak valamit: mazsol?t, di?t, feny?magot, fah?jat, reszelt narancsh?jat vagy illatos maraschino lik?rt. ?zl?s szerint k?n?lhatunk mell? nutell?t, csokisz?szt, lekv?rt is, ?n a ny?ron eltett van?li?s-v?r?sboros meggylekv?romat bontottam fel hozz?. Nagyon kiad?s, ?nycsiklandoz?, olcs? ?s gyors desszert.
Fritule
Hozz?val?k:
kb 55-60 db-hoz
t?szta:
- 30 dkg liszt
- 1 cs s?t?por
- 8 dkg porcukor
- 2 cs van?li?s cukor
- 2 toj?s
- 3 dl nat?r joghurt (n?lam g?r?g)
- 1 bio citrom reszelt h?ja
- 5 ek p?linka (rakija) - ?n elhagytam
- 2 ek rum vagy brandy
- csipet s?
s?t?shez:
- 1/2 liter olaj
sz?r?shoz:
- porcukor
Elk?sz?t?se:
- A t?szta hozz?val?it egy nagy t?lban sim?ra keverj?k.
- Olajat meleg?t?nk, de ne legyen t?l forr?, mert a t?szta k?lseje hamar megbarnul, bel?l pedig nyers marad.
- A massz?b?l te?skan?lnyi adagokat - egyszerre nem t?l sokat - a forr? olajba szaggatunk, s?t?s k?zben megforgat
- juk.
- N?h?ny perc alatt sz?p aranybarn?ra s?tj?k.
- Pap?rt?rl?n a felesleges olajat lecsepegtetj?k.
- M?g melegen porcukorral meghintve k?n?ljuk.