Friss házi sajt aszalt gyümölcsökkel
sponsored links
Szegeden a Tejpiacon vettem valami hasonló sajtot. Hazahoztam, megkóstoltuk, finom volt, így mostantól én készítem.
Bár már jó fél éve vettem tejoltót is, még nem mertem használni, így ez a sajt is citromlével készült, mint az indiai paneer. Citromlé helyett használhattam volna ecetet vagy citromsavat is. 4-6 ek. citromlé szükséges 2 liter tejhez.
A sajt elkészítése roppant egyszerû. Nem kell hozzá más, csak házi tej és citromlé. Én négy liter tejet vásároltam, amihez egy citrom levét kifacsartam. Kell hozzá még egy tésztaszûrõ és egy tiszta ruha. Én pelenkát használok, de lehet bármilyen sûrû szövésû anyag, egy a lényeg, hogy ne legyen öblítõvel mosva. Ehhez a sajthoz kellett keresnem valamit, amibe belenyomkodhatom a friss sajtot, méghozzá rétegezve a gyümölccsel, miközben a leve továbbra is ki tud csepegni. Némi keresgélés után ez a szûrõ akadt a kezembe, aminek nagyon jó kis formája van, egyenes, magas falú, sûrû szövésû szita résszel.
Miután mindent kikészítettem egy vastag talpú edényben feltettem a tejet melegedni. Állandóan kevergettem, hogy nehogy lekapjon. Amikor forrni kezdett a citromlébõl egyszerre csak két evõkanálnyit a tejhez adtam. Innentõl kezdve már csak nagyon óvatosan kevertem rajta egyet-egyet, nehogy apróra törjem a kicsapódó túrót. Addig kell a citromlevet adagolni, míg a ...