Frenetikusan Finom Francia Farsangi fánk
sponsored links
Farsang van. Ma van az utolsó napja, húshagyó kedd, ami igazából télbúcsúztató lenne, bár most TélTábornok még rátesz egy lapáttal. Esik hó, esõ, hideg is van, szürke minden. Mégis, melegítsük be azt a konyhát, gyúrjuk be a tésztát, és süssük ki a fánkokat, hogy véget vessünk ennek is. Azért a szalmabábú elégetését, ami szintén a mai naphoz tartozik, hagyjuk meg jó népszokásnak, ne gyújtsuk fel a konyhát.
A mai napot követi a hamvazó szerda, ami a 40 napos böjt kezdete. Igazából nem csak a húst hagyjuk el ezen a napon, véget ér a mulatság, elõkészülünk, felkészülünk a húsvétra, elmélkedünk, elcsöndesedünk. Kinek hogy szokása. Egészen húsvétig tartó idõszak ez, utána már dübörög tavasz.
A mai napon még ünneplünk, hoztam is hozzá egy gyors fánk receptet, dagasztani nem kell, és csak 1 órát pihen útközben. Sajnos semmi egészséges nincs benne, óvatosan fogyasszuk!
Hozzávalók:
2 dl tej
40 g friss élesztõ
2,5 ek cukor
45 dkg liszt
3 dl kefír, nekem tejföllel is csodásan mûködött
1/2 tk szódabikarbóna
csipet só
olaj a sütéshez
porcukor, lekvár a tetejére
Elkészítés:
A cukros tejben felfuttatom az élesztõt, majd összekeverem a többi hozzávalóval. Egy ragacsos, nokedli szerû tésztát kapok, amit 1 órán keresztül meleg helyen pihentetek, kelesztek. Alaposan belisztezett nyújtódeszkára borítom, kicsit átgyúrom, de folyamatos lisztezést igényel, mert csupa ragacs még mindig. Kb. 1 cm vastagságúra kinyújtom, éles késsel kockázom (ja igen, nem kör alakú lesz a fánk), és forró olajban kisütöm. Az egész nem több mint másfél óra, amiben van egy óra szünetünk. Az elfogyasztása kicsit kevesebb idõt igényel, kihûlni sem maradt ideje.
Étvágyakat hozzá!