Franciázás kezdõknek
sponsored links
Bressi csirke, croissant, madame du Barry, nouvelle cuisine, Paul Bocuse és Bordeaux. Néhány ismerõs francia szó a híres francia gasztronómiából. Sokatmondó az is, hogy mennyi fõzéssel és étkezéssel kapcsolatos szót adtak a franciák más nemzetek, köztük a mi nyelvünknek. De miért pont a franciák gyakorolják a legnagyobb hatást a gasztronómiára?
A mi elméletünk szerint ennek roppant egyszerû okai vannak. Egyrészt szerencsés a földrajzi fekvés: gazdag és változatos vidék, erdõsségek, folyók, tenger, vadakban bõvelkedõ erdõk. Kellemes és kedvezõ klíma, fejlett és kifinomult borkultúra. És ne feledkezzünk meg a francia polgári forradalomról sem.
Arra már a római hódítók és helytartók is rájöttek, hogy a gallok megtörésével egész kellemes országot igázhattak le. Hiába azonban a gazdag ókori örökség, a középkori táplálkozás egyhangú volt, inkább a létfenntartásról szólt. Az újvilág felfedezésével azonban lassan megváltozott valami, új alapanyagok, haszonnövények és luxusélelmiszerek áramlottak be, élénk kereskedelem bontakozott ki. A Bourbon család tagjai már egy kedvezõbb környezetben tengethették fényûzõ ...