Francia majonéz és tartármártás/ házilag
sponsored links
Nagyon régóta készítem , elsõ bejegyzéseim közt volt ez a recept de valahogy eddig elfeledkeztem fotót készíteni róla. F.Nagy Angéla emlékére - akinek szakácskönyvébõl sok finomságot elkészítettem háziasszonyi ténykedésem során könyve kicsit megkopott már ! Most elkészítettem a recepthez tartozó fotót!
Hozzávalók: 1 db nyers tojássárgája, 1 dl olaj, pár csepp citromlé, 1 csapott teáskanál mustár, só, 1 teáskanál porcukor.
Elkészítése: Fontos hogy minden alapanyag elég hideg legyen. A tojássárgáját tányérban fakanállal elkezdem keverni és az olajat cseppenként adagolom hozzá. Mikor már kezd kicsit keményedni akkor vékony sugárban öntöm. Ha már eléggé besûrûsödött akkor teszem hozzá a mustárt a porcukrot, megsózom és citrom levét cseppenként hozzáadom.(A citrom levét sokszor helyettesítem teához használt citromlével!) Ez a mennyiség megfelel egy bolti tubus felének, természetesen dupla adagból is ellehet készíteni!
Elkészítése: Fontos hogy minden alapanyag elég hideg legyen. A tojássárgáját tányérban fakanállal elkezdem keverni és az olajat cseppenként adagolom hozzá. Mikor már kezd kicsit keményedni akkor vékony sugárban öntöm. Ha már eléggé besûrûsödött akkor teszem hozzá a mustárt a porcukrot, megsózom és citrom levét cseppenként hozzáadom.(A citrom levét sokszor helyettesítem teához használt citromlével!) Ez a mennyiség megfelel egy bolti tubus felének, természetesen dupla adagból is ellehet készíteni!
Tartármártás
Hozzávalók és elkészítése: majonéz/ a fenti mennyiséghez/ tettem 1,5 dl tejfölt és jól összekevertem . Ha már van tartármártás akkor enyhén sós vízben roppanósra fõztem kb. 15 dkg fagyasztott franciasaláta keveréket leszûrtem és ráöntöttem a mártást majd összekevertem és hûtõbe tettem.
Jó étvágyat!