Francia krémes torta
sponsored links
Tulajdonképpen ugyanaz, mint a francia krémes, csak tortában. Nõvéremnek készítettem, születésnapjára, szerencsére volt alkalmunk egy kicsit együtt lenni az elmúlt héten, mert hazautaztak. Nemsokára, remélem ismét együtt lehetünk! :)
Hozzávalók:
- 40 dkg fagyasztott leveles tészta
- 5 dl habtejszín
- 4 tojás
- 1 l tej + 1 dl
- 25 dkg cukor
- 13 dkg liszt
- 2 teáskanál vanília aroma
- 1 tasak zselatinpor (10 g)
A tetejére:
- a kisült réteslap fele
- porcukor
- tetszés szerint fagyasztott gyümölcsök (szedret használtam)
Elkészítése:
- A leveles tésztát szobahõmérsékleten hagyjuk kiolvadni.
- Elkészítjük a vaníliás krémet: a tojássárgáját kikavarjuk a cukor felével. Hozzáadjuk a lisztet, és egy kevés tejjel (az 1 literbõl) simára kavarjuk. A többi tejet feltesszük forrni.
- Amikor a tej felforrt, a tojásos masszához öntjük, hozzáadjuk a vaníliát is, és habverõvel, lassú tüzön, állandóan kavargatva, sûrû krémmé fõzzük.
- Ezután a vaníliás krémet langyosra hûtjük, közben megsütjük a tésztát.
- A kiolvadt leveles tésztát egy sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük, és egy 28 cm-es átmérõjû kört vágunk belõle. Ezután szép aranyszínûre sütjük. Én légkeverésen, 180 fokon sütöttem, kb 20-25 percig.
- A vékony tészta hatalmasra nõ sütés közben, ezért miután a sütõbõl kivettük, középen óvatosan vágjuk két lapra, az egyik a sütemény alja lesz, a másik a teteje. Az egyik lapot tortakeretbe helyezzük (az állítható, alj nélküli a legcélszerûbb), és állítsuk pontosan a tészta méretére.
- 1 dl hideg tejet a zselatinporral elkeverünk, lassú tüzön felmelegítjük, hogy a zselatin felolvadjon (forralni nem szabad!). A langyos krémhez kavarjuk.
- A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, majd egy fakanállal óvatosan a krémhez forgatjuk.
- A krémet a tortakeretbe öntjük a tésztalapra, és hûtõszekrénybe helyezzük, amíg megdermed.
- Kemény habbá verjük a tejszínt, a krémre simítjuk, és visszahelyezzük hûtõszekrénybe, hogy jól lehûljön.
- Végül a maradék tésztalapot a torta tetejére morzsoljuk, gyümölcsökkel kirakjuk, és porcukorral megszórjuk.