Francia krémes

2014-03-06

sponsored links

Bizony, akadnak rossz napok a konyhában. A mai is ilyen volt. Hirtelen felindulásból jött rám a krémes készíthetnék, álmaimban sem fordult volna elõ, ha a watfordi  magyar bolt polcáról rám nem kacsint ez a házi krémes por. Én sosem voltam oda a krémesért, csak a karamelles tetõt szerettem, meg azt a fajta krémest, amiben egy réteg csokis hab is van. Na az, döfi. Az uram viszont imádja a krémest, szóval nekiálltam. Ahhoz képest, hogy a krém is meg a tészta is félkész volt, azért 1 órát csak elpepecseltem vele és megtöltöttem a mosogatóst koszos edénnyel. Mert ha lúd, akkor legyen kövér. Ha krémes, akkor kell egy vékonyka réteg tejszínhab meg a karamellás tetõ is-ami valójában kávés, de megállapítottam, hogy még mindig az a legjobb része, a házinak is :)
Az elsõ problematika a bolti leveles-vajas tészta volt, amivel még sosem volt dolgom, így gõzöm sem volt arról, hogy ha azt kinyújtom akkorára mint a tepsi, az sütés után majdnem fele akkora lesz csak,mint a tepsi,mert a vajtól összeugrik. Na bummm. De akkora tepsim pont nem volt, amibe ez az összeszottyadt tészta belepasszolt volna. És innen elindult a lavina, sok lett a krém, nem állt meg a tetején,mert a tészta nem töltötte ki a tepsit, satöbbi, satöbbi. A végeredmény egy bûnronda, ugyanakkor határozottan krémes ízû cucc lett, amit csukott szemmel élvezettel lehet betolni. Szóval a por jól vizsgázott, noha nem vagyok híve a porból fõzésnek, de ez tényleg jó. Finom, kellõen édes, a tartása is jó. Képviselõfánkba is betölthetjük ezt a krémet, bár szerintem akkor a fél csomag is elég, mert ez a krém valóban rengeteg. 
Szóval megosztom azért ezt a receptet is, noha nem volt nagy konyhamûvészet elõállítani, meg a zacskó hátulján le is van írva, hogy hogy kell, de csak azért, hogy lássátok a csúnyát is :)


Hozzávalók:

25 dkg leveles-vajas tészta
8 dl tej ( ha habosabbra szeretnénk, akkor 9 dl)

2 dl tejszín
2 ek. porcukor

A mázhoz: ( recept innen)
3 ek. tej
fél tk. instant kávé
10 dkg porcukor
35-40 gr vaj/ margarin


Elkészítés:
1. A tésztával kezdünk: kettévesszük, kinyújtuk vékonyra. Szélessége és hossza is legyen pár centivel több,mint a tepsi mérete ( kb, 35x25 cm), amiben majd elkészítjük a krémest, mert sütéskor összeugrik. Tegyük a kinyújtott lapot csúsztassuk szilikonos lappal bélelt tepsire  és 200 fokra elõmelegített sütõben süssük addig,míg barnulni nem kezd, kb. 10-15 perc alatt. Hasonlóképp járjunk el a másik lappal is.
2. Az egyik lapot tegyük a tepsi aljába, a másikat pedig vágjuk 6-9-12 kockára, attól függõen, hány szelet krémest szeretnénk illetve mekkorákat.
3. A mázhoz a tejet a kávéval keverjük el egy kis lábosban, adjuk hozzá a porcukrot és kislángon kevergessük,míg el nem olvad és szép egynemû nem lesz. Zárjuk el a lángot és keverjük bele a vajat/ margarint. Picit várjunk, hogy hûljön és szilárduljon majd egy késsel szépen kenjük rá a felvágott tésztalapok tetejére.( Nekem ezt sem sikerült abszolválni.)
4. A krémes port zúdítsuk egy keverõtálba, adjuk hozzá az összes tejet egyszerre és robotgéppel, közepes fokozaton 3-5 perc alatt dolgozzuk sûrûre, krémesre, szinte puding állagúra. Oszlassuk el a tepsibe helyezett tésztalapon.
5. A tejszínt verjük kemény habbá a porcukorral és kenjük a krém tetejére.
6. Végül helyezzük a tetõket a krémesre és mehet pár órára a hûtõbe a cucc. A zacskó 1 órát ír, de ez 1 óra után azért még nem valami esztétikus. 4-5 óra vagy egy éjszaka alatt határozottabban összeáll a sütemény, ami kifejezetten finom. 



Folytats a blogon ... szofika-a-konyhaban.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s