Francia krumplipüré - szerecsendióval vagy friss gyömbérrel, ahogy tetszik
sponsored links
Az egyik kedvenc szakácskönyvem Anthony Bourdain Francia bisztrókonyha címû receptgyûjteménye. Nem csak egyszerû és nagyszerû receptek vannak ebben a könyvben, hanem élvezetes olvasmány is. Éppen az én "pályám" az olvasmány is és a hangvétele.
A fõzés nem állhat csak egy receptbõl és egy mozdulatsorból, aki szívbõl fõz, annak érzései, gondolatai is ekörül forognak. Hasonlít, vonatkoztat, történetek, életérzések jutnak eszébe. Így vagyok ezzel én is.
Számomra a köretek királynõje a francia krumplipüré, számos ételnél jelentettem már meg a receptjét. Az alapreceptet éppen a fent említett könyvbõl merítettem.
Krémes, ízletes, izgalmas, pedig pofonegyszerû az elkészítése. Mindössze megfelelõ alapanyagokat kell használni hozzá, de ez más ételek esetében is így igaz, akár bonyolult, akár pofonegyszerû ételrõl beszélünk.
Szerintem megérdemli, hogy külön is bemutassam a francia krumplipürét, illetve szeretnék egy külön bejegyzést róla, ahová utalhatok, ha legközelebb ezzel a körettel készítek ételt. Márpedig ez minden héten elõfordul.
Alapból frissen õrölt borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítem. A másik nagy kedvenc, amikor egy kevés frissen reszelt gyömbérrel teszem még kerekebbé.
Van, hogy nyomózsákkal kosarat készítek belõle és erre ültetem a ...