Francia croissant és baguette szendvicsek
sponsored links
Nincs bennük semmi pláne, mégis utolérhetetlenek.
Már, ha a croissant és baguette hagyományos eljárással, eredeti recept szerint, adalékok nélkül, valódi lisztbõl készül. Sajnos eme nemes, emberöltõkön át csiszolt és tökéletesített és méltán elhíresült péksütemények nevével manapság gyalázatosan visszaélnek. Én egészen biztosan megtiltanám, hogy ezen elnevezéseket egyes, magukat péknek nevezõ sarlatánok bitorolják. Bocsánat, de kikívánkozott belõlem.
Másrészt a sonka és a sajt is legyen nemes, a péksüteményekre érdemes. Fõtt sonkában mindenképpen a prémium olasz és francia sonkát preferálom, érlelt, pácolt sonkában már tudok a sonka elnevezéshez méltó magyar terméket is a mediterrán sonkamesterek mestermûvei mellett. Jó hír.
Nem mindegy, hogyan vannak szelve a belevalók. Még, ha fel is tûnnek idõszakosan az interekben vagy hiperekben a prémium fõtt vagy érlelt sonkák kulturálatlanul kezelik õket, ez nem parizer, hogy ujjnyi vastagra szeleteljék, majd zsebkendõnyi papírba gyömöszölve összetörjék. Attól még a gázos kiszerelés is elõnyösebb.
Aki most azt puffogja, hogy ki engedheti meg magának a nemes, azaz drága sonkákat és sajtokat, annak jó hírem, hogy a minõség és a mennyiség ez esetben fordítottan arányos. Garantálom, hogy harmad annyi minõségi sajtból és sonkából megvacsoráztatom a családot, mint vizes préselt sonkából és gumi trappistából. No és az emésztésével sincs annyi gond, beleértve a pékkeverékes, adalékos péksüteményeket is.
A nemzetközi, tradicionális "sajtcsodák"mellett egyre több kiváló sajtot készítenek a magyar sajtmesterek, csak még mindig nem könnyebb hozzájuk jutni, mint a nemzetközi sajtokhoz.
Persze a fõváros kivétel, ott mindenfélébõl kapható éppúgy, mint Nyugat-Európában. Biztató volna, ha a kör bõvülne, hiszen hiszem, hogy a táplálkozásukra igényesek nem kizárólag a fõvárosban élnek.
No és itt a vaj. Mert egy ilyen szendvicshez már jóféle vaj dukál. Én a normandiai vajat preferálom, mert mióta beférkõzött az életünkbe nem találok nála jobbat, ízletesebbet.
Már csak permetmentes háztáji jégsaláta és tanyasi kapirgálós tojása kell és összeállíthatjuk a szendvicseket.
Ugye, hogy mégsem olyan egyszerû összeállítani egy valamire való croissant vagy baguette szendvicset?
Én résen voltam és nekem sikerült! J
Receptjeim a témában: