Francia bögrés palacsinta....

2014-05-30

sponsored links



Pár blogon láttam a neten, hogy mostanában ez megy, áradoznak róla, íze piskótaszerû stb.stb.
Gondoltam kipróbálom.
Kicsit vastagabb állagú, mint amit szokás szerint készíteni szoktam, a tésztája eleve is sûrûbb, persze finom, mint minden palacsinta, de nem annyira, mint ahogy áradoznak róla.
Olyan, mint minden palacsinta, illetve nekem nincs rossz palacsinta.
Én még a strandosat is szeretem, ami olyan hajszálvékony és kevés töltelékû sok pénzért, hogy 50 darabot kéne megennem belõle, hogy jóllakjak, pláne a strandon és pláne jó sok úszás után, amikor az ember lánya még a vasszöget is megenné, nemhogy egy rakás palacsintát.
Szóval imádom a palacsintát, mindegy milyen nemzetiségû, csak jó sok legyen belõle.
Ez a lényeg.



a bögre 2,5 dl

5 egész tojás
1/2 bögre cukor
vanília aroma
1 vaníliarúd kikapart magjai
citromhéj
1/2 dl rum
2 bögre liszt
egy csipet só
1 bögre tej
1 bögre folyékony habtejszín
5 dkg olvasztott vaj

Egy nagy tálban, kézi robottal, teljesen simára, csomómentesre kikavartam az összes hozzávalót - kivéve az olvasztott vajat, azt csak a legvégén csorgattam hozzá.
Mint fent már írtam, jóval sûrûbb állagú lesz a tészta, de simán süthetõ, forgatható, és nem ragad egyáltalán.
Felforrósítottam a palacsintasütõt, csak egészen kevés olaj kell minden palacsinta alá, egy teáskanálnyi, majd a merõkanálnyi tésztát a közepére csorgatva forgattam addig-addig, hogy szépen elterüljön.
Kisülve szép sötét színe lesz és természetesen vastagabb is, az elsõ ötöt azonnal, a sütést követõen meg is ettem, csak úgy üresen. Éhes voltam.
Majd töltöttem édes, mazsolás, citromos túróval, barack és eperlekvárral, nutellával.
Sajnos a betöltött darabokról egyszerûen nem volt érkezésem fotókat készíteni, nézzétek ezt el nekem, mert mert mire észbekaptam befaltuk az összeset, ketten a férjemmel !, pedig nem kevés lett ebbõl a mennyiségbõl, elvileg egy négytagú családnak lett volna elég.
Csak nem nálunk.
Hiába, szeretjük a palacsintát.
Mi lett volna akkor, ha tényleg olyan különleges, ahogy a neten zengedeztek róla.... pedig semmi különös, egyszerûen csak egy jó kis palacsinta....


Itt látható mennyire kevés olaj kell alá....



...gyorsan sül, jól forgatható... nem ragad...


...szép a színe kisülés után... és persze az íze is....


... azt a kis rózsás pléhbögrét most vettem - rögtön kettõt - amibõl az olajat kanalaztam...
annyira tetszik... csípem... Dédinek és Nagyikámnak voltak ilyenek otthon....



Folytats a blogon ... zsanuaria.blogspot.com/2014/05/franci...

sponsored links

Keres?s