Francia almatorta. Mákos almatorta. Marcipánkrém. 3:1

2017-12-02

sponsored links



Bizony, egy bejegyzésben, három finomság.
1) Almatorta francia recept alapján
2) Mákos almatorta, gluténmentes, tejmentes.
3) Marcipánkrém


Almaszüret idején...


Amíg van a saját semmivel nem permetezett almánkból, 
addig heti rendszerességgel készítek valamilyen almás ételt. 
Vagy fõzöm, vagy sütöm, vagy erjesztem, vagy préselem, 
sósan vagy édesen vagy natúr.


Frissen préselt almalé, nyomokban céklát tartalmaz :)

Az almás sütemények tökéletes vendégvárók, kiválóak második fogásként 
egy tartalmas leves után. 
Egészséges összetételben remek reggeli falatok indulás elõtt, a fagyos korai órákban.




A torta végtelenül egyszerû, kevés, általában otthon fellelhetõ összetevõbõl áll.
Nem igényel semmilyen  bonyolult technikai tudást, sem eszközt,
csak mindent összekeverünk egy tálban, beleborítjuk a kedvenc sütõtepsinkbe 
vagy formánkba és máris mehet a sütõbe.
A tortának mégis van egy különlegessége: rummal készült.
Amennyiben nem akarunk rumot tenni bele, 
akkor emeljük meg házi vaníliakivonat mennyiségét :)
Inspiráció innen.




Francia almatorta

Hozzávalók
120 g finomliszt
1 tk sütõpor (dmbio)
csipetnyi só
2 db tojás
80 g demerara nádcukor
3 ek rum
120 g vaj (olvasztott, visszahûtött)
4 db alma (nagyobb)

1) - Elõmelegítettem a sütõt 180 fok alsó-felsõ sütés.
- Elõkészítettem a kapcsos sütõformám (21 x 5 cm)
és beleillesztettem egy sütõpapírt (másban is sütheted).
- Összekevertem a lisztet, sütõport és a sót.
- Meghámoztam az almákat és apró (1 x 1 cm) kockákra daraboltam.
2) - Keverõtálban a cukorral felvertem a tojásokat még krémes habos lett, 
hozzáadtam a rumot és a vaníliakivonatot.
Fakanállal hozzákevertem a lisztkeverék felét, a vaj felét, 
majd az összes lisztkeveréket és az összes vajat.
Végül hozzáforgattam az almadarabokat.
Belesimítottam a sütõformába.
3) - Megsütöttem. 
Elég sok idõ kell neki, kb. 45 perc. Végezzünk tûpróbát
vagy szúrjunk egy kést a közepébe, ha tiszta nem ragacsos, akkor jó.
- Kivettem a sütõtálból és rácson hagytam kihûlni.


?


A tetejére marcipánkrémet csorgattam, de
tálalhatjuk magában, vagy tejszínhabbal, fagylalttal, creme fraiche-vel.




Marcipánkrémet így készítettem:

50 g marcipánmassza
50 g habtejszín (vagy kókusztejszín)

5 dkg kész marcipánmasszát (aldi) krémesre kevertem 
50 g (lehet többet vesz fel) habtejszínnel.




Mákos almatorta


Hozzávalók
150 g darált mák
1 tk sütõpor (dmbio)
csipetnyi só
3 db tojás
90 g demerara nádcukor
50 g kókuszvaj (olvasztva, visszahûtve)
4 db alma


Az elkészítés menete ugyanaz. 
Mákot, sót, sütõport, vaníliáscukrot összekevertem. 
Az almákat kis kockákra vágtam.
A tojásokat a cukorral habosra kevertem. 
Beleforgattam a fele mákos keveréket, a fele kókuszvajat, 
majd újra a mákost, újra a kókuszvajat.
Végül az almakockákat.
Másik tepsiben sütöttem, a sütési idõ is eltért.




?






Ami másnak már nem értékes, nekem nagy öröm.
A legújabb kincsem ?










Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2017...

sponsored links

Keres?s