Foszlós tejeskalács
sponsored links
A kakaós fonott kalácsról szóló bejegyzésemben meséltem nektek Emma néni kalácsáról. Arról, amit anyuval sokat emlegetünk és aminek nagyon hiányoljuk az ízét, amióta Emma néni meghalt. Sajnos a receptet nem hagyta ránk, így csak kísérletezni tudunk, hogyan is készíthette.
Emma néni kalácsa kétszínû volt: kakaós és sima tésztát csavart össze, valamint puha mint a frissen hullott hó.
Nagyon úgy tûnik, hogy anyu múlt hét vasárnap beletalált a közepébe. :)
A Horváth Ilona-féle jó öreg szakácskönyvben van egy foszlós tejeskalács recept, ezt alakította át egy kissé. Az íze és az állaga tökéletes lett! Fogyasztás közben az ici-pici érzésbeli különbséget mindössze az okozhatta, hogy anyu elektromos sütõben sütötte meg, míg Emma néni fatüzelésû sütõben készítette régen.
Ezt leszámítva, tényleg olyan volt mintha Emma néni kalácsa újjászületett volna.
Hozzávalók:
- 1 kg rétesliszt (szerintem sima liszttel is jó)
- 8 dkg cukor
- 10 dkg vaj vagy 8 dkg zsír
- 9 dl tej
- 3 dkg élesztõ
- 1 kávéskanál só
- 4 evõkanál cukrozatlan kakaópor
A fenti mennyiség egy nagy sütõtepsihez elegendõ.
1 dl tejet meglangyosítunk, belekeverünk 3 evõkanál lisztet és az élesztõt. Felfuttatjuk, kovászt készítünk belõle.
A maradék tejet szintén meglangyosítjuk. Feloldjuk benne a sót és a cukrot. A lisztet beleszórjuk egy nagy keverõtálba és a tejes keverékkel valamint a kovásszal összedolgozzuk, alaposan megdagasztjuk, amíg a tészta hólyagos lesz. A vége felé az vajat vagy zsírt megolvasztjuk, beledolgozzuk a tésztába.
A tálból kiemeljük a tésztát és a tál alját, oldalát kevés liszttel megszórjuk. Visszatesszük bele a tésztát, tetejét vékonyan meglisztezzük és letakarva egyenletesen langyos helyen háromszorosára kelesztjük, kb. 1 órán keresztül.
Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és 4 egyforma részre osztjuk. Két részbe beledolgozunk, belegyúrunk 2-2 evõkanálnyi kakaót.
Téglalappá nyújtunk elõször egy fehér tésztát, majd ugyanakkorára egy kakaósat. A fehér részre fektetjük a barnát és a hosszabbik oldala mentén felcsavarjuk. Kivajazott / zsírozott vagy sütõpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Ugyanígy teszünk a másik két résszel is. Langyos helyen további fél óráig kelesztjük.
A kalácsok tetejét megkenjük felvert tojással, majd 170 fokra elõmelegített sütõbe toljuk a tepsit. Kb. 45 perc alatt barnára sütjük.
Még forrón meglocsoljuk a tetejét vízzel és azonnal letakarjuk, így a gõzben megpuhul, nem lesz kemény.
Mi egy negyed rúd kalácsot kaptunk, ketten nagyon rövid idõ alatt eltüntettük Imivel. Finom, puha, lágy tésztájú, lekvárral és anélkül is eteti magát. Emma néni büszke lenne anyura szerintem. :)
Emma néni kalácsa kétszínû volt: kakaós és sima tésztát csavart össze, valamint puha mint a frissen hullott hó.
Nagyon úgy tûnik, hogy anyu múlt hét vasárnap beletalált a közepébe. :)
A Horváth Ilona-féle jó öreg szakácskönyvben van egy foszlós tejeskalács recept, ezt alakította át egy kissé. Az íze és az állaga tökéletes lett! Fogyasztás közben az ici-pici érzésbeli különbséget mindössze az okozhatta, hogy anyu elektromos sütõben sütötte meg, míg Emma néni fatüzelésû sütõben készítette régen.
Ezt leszámítva, tényleg olyan volt mintha Emma néni kalácsa újjászületett volna.
Hozzávalók:
- 1 kg rétesliszt (szerintem sima liszttel is jó)
- 8 dkg cukor
- 10 dkg vaj vagy 8 dkg zsír
- 9 dl tej
- 3 dkg élesztõ
- 1 kávéskanál só
- 4 evõkanál cukrozatlan kakaópor
A fenti mennyiség egy nagy sütõtepsihez elegendõ.
1 dl tejet meglangyosítunk, belekeverünk 3 evõkanál lisztet és az élesztõt. Felfuttatjuk, kovászt készítünk belõle.
A maradék tejet szintén meglangyosítjuk. Feloldjuk benne a sót és a cukrot. A lisztet beleszórjuk egy nagy keverõtálba és a tejes keverékkel valamint a kovásszal összedolgozzuk, alaposan megdagasztjuk, amíg a tészta hólyagos lesz. A vége felé az vajat vagy zsírt megolvasztjuk, beledolgozzuk a tésztába.
A tálból kiemeljük a tésztát és a tál alját, oldalát kevés liszttel megszórjuk. Visszatesszük bele a tésztát, tetejét vékonyan meglisztezzük és letakarva egyenletesen langyos helyen háromszorosára kelesztjük, kb. 1 órán keresztül.
Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és 4 egyforma részre osztjuk. Két részbe beledolgozunk, belegyúrunk 2-2 evõkanálnyi kakaót.
Téglalappá nyújtunk elõször egy fehér tésztát, majd ugyanakkorára egy kakaósat. A fehér részre fektetjük a barnát és a hosszabbik oldala mentén felcsavarjuk. Kivajazott / zsírozott vagy sütõpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Ugyanígy teszünk a másik két résszel is. Langyos helyen további fél óráig kelesztjük.
A kalácsok tetejét megkenjük felvert tojással, majd 170 fokra elõmelegített sütõbe toljuk a tepsit. Kb. 45 perc alatt barnára sütjük.
Még forrón meglocsoljuk a tetejét vízzel és azonnal letakarjuk, így a gõzben megpuhul, nem lesz kemény.
Mi egy negyed rúd kalácsot kaptunk, ketten nagyon rövid idõ alatt eltüntettük Imivel. Finom, puha, lágy tésztájú, lekvárral és anélkül is eteti magát. Emma néni büszke lenne anyura szerintem. :)