Foszlós sós kalács
sponsored links
Húsvétra készülök már én is. A tojások kész vannak, a tojásfa felállítva és a kalács próbák is megvoltak. Kettõt sütöttem, az elsõ édes volt, ez a második pedig sós. Nagyon finom lett mind a kettõ, bár az édes nekem sokkal tovább puha maradt és foszlósabb is lehet. Nah, de kétszer sem lehet ugyanolyat sütni, mert ugye nagyon sok mindentõl függ. A jó kalácshoz türelem kell és egy jó elõkészület. Az alapanyagoknak szobahõmérsékletûnek kell lenniük, úgyhogy érdemes elõtte fél órával mindent kipakolni a konyhapultra.
A tésztát jól ki kell gyúrni, hogy minél több levegõ menjen bele és nagyon vigyázni kell a kelesztéssel, hogy ne hagyjuk túlkelni a tésztát, de elég ideig pihenjen.
Ugyanezt a receptet használtam az édeshez és a sóshoz is, csupán annyi a különbség, hogy az édesnél 60 g porcukrot, a sósnál pedig 1 teáskanál sót adtam a tésztához.
Most egy egész felvert tojással kentem meg, az elõzõnél a tojás sárgájához hozzáadtam egy teáskanál vizet és ezzel kenegettem. Az elõzõnél világosabb és fényesebb lett, a másodiknál mély barna, kevésbé fényes. Nekem mind a kettõ variáció tetszett.
Foszlós sós kalács:
Hozzávalók:
300 g tk. tönköly búzaliszt
100 g rétesliszt
100 g BL50 liszt
kb. 2,5 dl langyos tej
25 g élesztõ
1 nagy vagy 2 kisebb tojás sárgája
60 g olvasztott vaj
1 tk. só
Tetejére:
1 felvert tojás
Elkészítés:
Az élesztõt morzsoljuk bele 1 dl langyos tejbe és keverjük el egy teáskanál cukorral. Hagyjuk 15 percig felfutni.
A liszteket mérjük ki és szitáljuk át egy tálba. Adjuk hozzá a tojást, a sót, a felfuttatott élesztõt és a maradék tejet. Kezdjük el géppel vagy kézzel dagasztani a tésztát, majd mikor már jól összeállt, akkor folyamatosan dolgozzuk hozzá az olvasztott vajat. Alaposan dagasszuk meg, tegyük kelesztõ tálba és kelesszük 20-25 percig, majd gyúrjuk át óvatosan. Helyezzük vissza a tálba és pihentessük újabb 20-25 percig. Mérjük le a tészta súlyát, majd osszuk el pontosan 4 részre. Formázzunk belõle cipókat, takarjuk le egy konyharuhával és várjunk vele 10 percet. Sodorjunk belõle 50 cm hosszú rudakat úgy, hogy mindig bentrõl indulunk kifele és a végét elnyújtjuk, elvékonyítjuk. Helyezzük magunkkal szemben a szálakat. A fenti csücsköket fogjuk jól össze, hogy tapadjanak egymáshoz. A négyes fonást úgy tanultam meg, hogy balról indulunk és egyszer felül, egyszer alól bújtattam át, majd amikor a végére értem újra kezdtem. Ha a végére értünk csípjük össze és hajtsuk a tészta alá. Magát a kalácsot is görgessük meg egy picit, így formálódni fog és nem lesz lapos.
Sütõpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Érdemes olyat választani, ami nem túl nagy és pereme is van, mert így nem fog nagyon szétterülni a kalácsunk. Kenjük le egy felvert tojással és kelesszük duplájára. Erre kb. 30-35 percre lesz szükségünk. Hõmérséklettõl függ. Ez idõ alatt melegítsük elõ a sütõt 180°C-ra.
Mielõtt sütõbe tennénk, kenjük le újra.
30-35 percig süssük tûpróbáig.
A tésztát jól ki kell gyúrni, hogy minél több levegõ menjen bele és nagyon vigyázni kell a kelesztéssel, hogy ne hagyjuk túlkelni a tésztát, de elég ideig pihenjen.
Ugyanezt a receptet használtam az édeshez és a sóshoz is, csupán annyi a különbség, hogy az édesnél 60 g porcukrot, a sósnál pedig 1 teáskanál sót adtam a tésztához.
Most egy egész felvert tojással kentem meg, az elõzõnél a tojás sárgájához hozzáadtam egy teáskanál vizet és ezzel kenegettem. Az elõzõnél világosabb és fényesebb lett, a másodiknál mély barna, kevésbé fényes. Nekem mind a kettõ variáció tetszett.
Foszlós sós kalács:
Hozzávalók:
300 g tk. tönköly búzaliszt
100 g rétesliszt
100 g BL50 liszt
kb. 2,5 dl langyos tej
25 g élesztõ
1 nagy vagy 2 kisebb tojás sárgája
60 g olvasztott vaj
1 tk. só
Tetejére:
1 felvert tojás
Elkészítés:
Az élesztõt morzsoljuk bele 1 dl langyos tejbe és keverjük el egy teáskanál cukorral. Hagyjuk 15 percig felfutni.
A liszteket mérjük ki és szitáljuk át egy tálba. Adjuk hozzá a tojást, a sót, a felfuttatott élesztõt és a maradék tejet. Kezdjük el géppel vagy kézzel dagasztani a tésztát, majd mikor már jól összeállt, akkor folyamatosan dolgozzuk hozzá az olvasztott vajat. Alaposan dagasszuk meg, tegyük kelesztõ tálba és kelesszük 20-25 percig, majd gyúrjuk át óvatosan. Helyezzük vissza a tálba és pihentessük újabb 20-25 percig. Mérjük le a tészta súlyát, majd osszuk el pontosan 4 részre. Formázzunk belõle cipókat, takarjuk le egy konyharuhával és várjunk vele 10 percet. Sodorjunk belõle 50 cm hosszú rudakat úgy, hogy mindig bentrõl indulunk kifele és a végét elnyújtjuk, elvékonyítjuk. Helyezzük magunkkal szemben a szálakat. A fenti csücsköket fogjuk jól össze, hogy tapadjanak egymáshoz. A négyes fonást úgy tanultam meg, hogy balról indulunk és egyszer felül, egyszer alól bújtattam át, majd amikor a végére értem újra kezdtem. Ha a végére értünk csípjük össze és hajtsuk a tészta alá. Magát a kalácsot is görgessük meg egy picit, így formálódni fog és nem lesz lapos.
Sütõpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Érdemes olyat választani, ami nem túl nagy és pereme is van, mert így nem fog nagyon szétterülni a kalácsunk. Kenjük le egy felvert tojással és kelesszük duplájára. Erre kb. 30-35 percre lesz szükségünk. Hõmérséklettõl függ. Ez idõ alatt melegítsük elõ a sütõt 180°C-ra.
Mielõtt sütõbe tennénk, kenjük le újra.
30-35 percig süssük tûpróbáig.