Foszlós kuglóf
sponsored links
A kuglófról érdekes módon nekem elõször nem a hófehérre mosott, patyolat tisztaságú, ropogós köténykét viselõ, õsz hajukat kendõbe rejtõ nagymamák jutnak eszembe, hanem a régi filmeken látható századeleji polgári családok otthonai, ahol délutánonként a cserfes személyzet felszolgálja a porcukorfelhõbe burkolózott vanília illatú kalácsfélét a vendégeknek a forró habos kakaó mellé. Na, valahogy ma is ez a kép villant fel lelki szemeim elõtt, így muszáj volt kuglófot sütnöm. Olyan igazit, foszlósat, békebelit. Ezen az oldalon meg is találtam a megfelelõ receptet, pont olyan lett a végeredmény amit vártam tõle. Vajjal, lekvárral megkenve, egy csupor langyos mézes tejjel maga volt a mennyország.
Elkészítési idõ: 45 perc
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2,5 dl langyos tej
4 ek cukor
2,5 dkg élesztõ
1 tojás
5 dkg vaj vagy margarin
4 dkg keserû kakaópor
2 cs vaníliás cukor
1/2 kk só
Elkészítése:
2. A lisztben elkeverjük a csipet sót, hozzáadjuk a tojást, a maradék 3 evõkanál cukrot és a felfuttatott élesztõt.
3. Jól összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a felolvasztott, de már nem meleg vajat, tovább dagasztjuk a tésztát.
4. Kelni hagyjuk 30 percet.
5. 1/2 dl forró tejben felolvasztjuk a kakaóport. A tésztát elfelezzük, az egyik felébe beledolgozzuk a kakaós masszát.
6. A tésztákat kb 40-45 cm hosszú hengerré sodorjuk, összefonjuk, vajazott, lisztezett kuglóf formába tesszük. (Az én kuglóf formám 23 cm átmérõjû, 11 cm magas volt)
7. Hideg sütõbe rakjuk, 180 C-ra állítjuk a sütõt. Ha elérte a hõfokot, onnantól számítva még 15-20 percig sütjük.
8. 1/2 dl langyos tejben feloldjuk a vaníliás cukrot, meglocsoljuk vele a kuglófot és még 5 percre visszatesszük a sütõbe.
9. A megsült kuglófot kicsit állni hagyjuk, rácsra borítva kihûtjük, porcukorral megszórjuk a tetejét.