Foszlós kalács és nutellás kifli
sponsored links
Gondoltam, meglepem a családot egy finom kaláccsal, de menet közben a kalács mellé, ugyanabból a tésztából készült pár darab, nutellával töltött kifli is. Nagyon örültek mindkettõnek A kalács most egy kissé laposabb lett, mivel nem formában (csak papírban) sült, de ennek ellenére nagyon finom, könnyû, foszlós lett.
A kiflik pedig, pillanatok alatt eltûntek, mintha soha nem is léteztek volna. Azt hiszem, ehhez nem is kell többet hozzáfûzni. A kalács egy kis vajjal, megkenve elképesztõen finom reggelire a tea, vagy kávé mellé. A töltött kifli pedig, szuper lehet tízóraira, uzsonnára is.
Foszlós kalács és nutellás kifli
Hozzávalók 16 db kiflihez:
60 dkg sima liszt
1 csomag szárított élesztõ vagy 2,5 dkg friss
1,5 dl (házi) tej
2 dl natúr joghurt
2 db tojássárgája + 1 a kenéshez, a tetejére
6 dkg cukor
5 dkg vaj
2 evõkanál rum (elhagyható)
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
1 csipet só
a töltelékhez:
nutella
Elkészítés:
A tésztához, ha friss élesztõt használunk, egy kiskanál cukorral langyosítsuk meg a tejet, majd morzsoljuk bele az élesztõt és hagyjuk 5-10 percig felfutni.
Arra vigyázzunk, hogy a tej ne legyen túl meleg.
Míg az élesztõ dolgozik, addig egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a vaj kivételével a többi alapanyagot és a már felfutott élesztõt.
Az egészet gyúrjuk össze, míg teljesen összeáll a tészta, ekkor dolgozzuk hozzá a langyos, olvasztott vajat.
Addig dagasszuk a tésztát, míg sima, fényes és hólyagos nem lesz.
Ekkor vékonyan hintsük meg a tetejét liszttel és egy tiszta konyharuhával letakarva, kelesszük langyos helyen, míg a duplájára kel.
Foszlós kalács
Én kenyérsütõgéppel dagasztattam a tésztát, így a hozzávalókat a következõ
sorrendben tettem a gép üstjébe: elõször a langyos tejet és joghurtot, a két tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, rumot, a cukrot, sót, majd az átszitált lisztet és a tetejére pedig az élesztõt.
A gépet dagasztásra állítottam és mikor a tészta összeállt hozzáadtam az olvasztott, langyos vajat és így dolgoztattam össze a tésztát, majd az üstben hagytam duplájára kelni.
Miután a tészta megkelt, liszttel meghintett munkafelületre borítjuk és kétfelé vesszük a tésztát. Nekem mindkét fele 54-54 dkg lett.
Én az egyik felébõl fonott kalácsot, a másik felébõl pedig nyolc darab nutellás kiflit készítettem.
Foszlós kalács és nutellás kifli
A kalácshoz egyszerûen három részre osztottam a tésztát és simán összefontam, majd egy sütõpapírral bélelt sütõformába tettem és ruhával letakarva várta, (addig kelt) míg a kiflik is elkészültek.
A kiflikhez a tésztát fél ujjnyi vastag, kör alakra nyújtjuk, pizzavágóval, vagy éles késsel 8 egyenlõ háromszögre vágjuk.
Mindegyik háromszög szélesebb felére halmozunk egy-egy kanálnyi nutellát és egyesével feltekerve, sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük õket.
Mivel a kalácsot és a kifliket is, együtt sütöttem meg, így a kalácsot a sütõpapír segítségével kiemeltem a formából és a papír négy sarkát összehajtogatva (megcsavarva) kialakítottam a formáját. Így tettem a kiflik mellé a tepsire.
Mielõtt betennénk õket sülni az elõmelegített sütõbe, hagyjuk pár percig kelni õket, majd egy-két csepp tejjel elkevert tojássárgájával kenjük le a tetejüket.
Nutellás kiflik
Miután szépen megkeltek, süssük õket 190 fokon 25-30 percig, míg szép, fényes barna színük nem lesz.
Amikor a kiflik megsültek, kivettem õket és a kalácsot pedig hagytam még egy pár percig sülni, míg annak is, szép aranybarna színe nem lett.
Rácsra téve hagyjuk õket teljesen kihûlni.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Sós, foszlós kalács tejsavóból
Csokis-narancsos kiflik
Marcipánnal töltött, szilvalekváros kiflik
Egyszerû tejes kifli
?Lutri? kifli
A kiflik pedig, pillanatok alatt eltûntek, mintha soha nem is léteztek volna. Azt hiszem, ehhez nem is kell többet hozzáfûzni. A kalács egy kis vajjal, megkenve elképesztõen finom reggelire a tea, vagy kávé mellé. A töltött kifli pedig, szuper lehet tízóraira, uzsonnára is.
Foszlós kalács és nutellás kifli
Hozzávalók 16 db kiflihez:
60 dkg sima liszt
1 csomag szárított élesztõ vagy 2,5 dkg friss
1,5 dl (házi) tej
2 dl natúr joghurt
2 db tojássárgája + 1 a kenéshez, a tetejére
6 dkg cukor
5 dkg vaj
2 evõkanál rum (elhagyható)
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
1 csipet só
a töltelékhez:
nutella
Elkészítés:
A tésztához, ha friss élesztõt használunk, egy kiskanál cukorral langyosítsuk meg a tejet, majd morzsoljuk bele az élesztõt és hagyjuk 5-10 percig felfutni.
Arra vigyázzunk, hogy a tej ne legyen túl meleg.
Míg az élesztõ dolgozik, addig egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a vaj kivételével a többi alapanyagot és a már felfutott élesztõt.
Az egészet gyúrjuk össze, míg teljesen összeáll a tészta, ekkor dolgozzuk hozzá a langyos, olvasztott vajat.
Addig dagasszuk a tésztát, míg sima, fényes és hólyagos nem lesz.
Ekkor vékonyan hintsük meg a tetejét liszttel és egy tiszta konyharuhával letakarva, kelesszük langyos helyen, míg a duplájára kel.
Foszlós kalács
Én kenyérsütõgéppel dagasztattam a tésztát, így a hozzávalókat a következõ
sorrendben tettem a gép üstjébe: elõször a langyos tejet és joghurtot, a két tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, rumot, a cukrot, sót, majd az átszitált lisztet és a tetejére pedig az élesztõt.
A gépet dagasztásra állítottam és mikor a tészta összeállt hozzáadtam az olvasztott, langyos vajat és így dolgoztattam össze a tésztát, majd az üstben hagytam duplájára kelni.
Miután a tészta megkelt, liszttel meghintett munkafelületre borítjuk és kétfelé vesszük a tésztát. Nekem mindkét fele 54-54 dkg lett.
Én az egyik felébõl fonott kalácsot, a másik felébõl pedig nyolc darab nutellás kiflit készítettem.
Foszlós kalács és nutellás kifli
A kalácshoz egyszerûen három részre osztottam a tésztát és simán összefontam, majd egy sütõpapírral bélelt sütõformába tettem és ruhával letakarva várta, (addig kelt) míg a kiflik is elkészültek.
A kiflikhez a tésztát fél ujjnyi vastag, kör alakra nyújtjuk, pizzavágóval, vagy éles késsel 8 egyenlõ háromszögre vágjuk.
Mindegyik háromszög szélesebb felére halmozunk egy-egy kanálnyi nutellát és egyesével feltekerve, sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük õket.
Mivel a kalácsot és a kifliket is, együtt sütöttem meg, így a kalácsot a sütõpapír segítségével kiemeltem a formából és a papír négy sarkát összehajtogatva (megcsavarva) kialakítottam a formáját. Így tettem a kiflik mellé a tepsire.
Mielõtt betennénk õket sülni az elõmelegített sütõbe, hagyjuk pár percig kelni õket, majd egy-két csepp tejjel elkevert tojássárgájával kenjük le a tetejüket.
Nutellás kiflik
Miután szépen megkeltek, süssük õket 190 fokon 25-30 percig, míg szép, fényes barna színük nem lesz.
Amikor a kiflik megsültek, kivettem õket és a kalácsot pedig hagytam még egy pár percig sülni, míg annak is, szép aranybarna színe nem lett.
Rácsra téve hagyjuk õket teljesen kihûlni.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Még több finomság:
Sós, foszlós kalács tejsavóból
Csokis-narancsos kiflik
Marcipánnal töltött, szilvalekváros kiflik
Egyszerû tejes kifli
?Lutri? kifli