Foszlós kalács és nutellás kifli

2014-06-01

sponsored links

Gondoltam, meglepem a családot egy finom kaláccsal, de menet közben a kalács mellé, ugyanabból a tésztából készült pár darab, nutellával töltött kifli is. Nagyon örültek mindkettõnek :) A kalács most egy kissé laposabb lett, mivel nem formában (csak papírban) sült, de ennek ellenére nagyon finom, könnyû, foszlós lett.

A kiflik pedig, pillanatok alatt eltûntek, mintha soha nem is léteztek volna. Azt hiszem, ehhez nem is kell többet hozzáfûzni. A kalács egy kis vajjal, megkenve elképesztõen finom reggelire a tea, vagy kávé mellé. A töltött kifli pedig, szuper lehet tízóraira, uzsonnára is.

Foszlós kalács és nutellás kifliFoszlós kalács és nutellás kifli

Hozzávalók 16 db kiflihez:

60 dkg sima liszt

1 csomag szárított élesztõ vagy 2,5 dkg friss

1,5 dl (házi) tej

2 dl natúr joghurt

2 db tojássárgája + 1 a kenéshez, a tetejére

6 dkg cukor

5 dkg vaj

2 evõkanál rum (elhagyható)

1/2 kezeletlen citrom reszelt héja

1 csipet só

a töltelékhez:

nutella

Elkészítés:

A tésztához, ha friss élesztõt használunk, egy kiskanál cukorral langyosítsuk meg a tejet, majd morzsoljuk bele az élesztõt és hagyjuk 5-10 percig felfutni.

Arra vigyázzunk, hogy a tej ne legyen túl meleg.

Míg az élesztõ dolgozik, addig egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a vaj kivételével a többi alapanyagot és a már felfutott élesztõt.

Az egészet gyúrjuk össze, míg teljesen összeáll a tészta, ekkor dolgozzuk hozzá a langyos, olvasztott vajat.

Addig dagasszuk a tésztát, míg sima, fényes és hólyagos nem lesz.

Ekkor vékonyan hintsük meg a tetejét liszttel és egy tiszta konyharuhával letakarva, kelesszük langyos helyen, míg a duplájára kel.

Foszlós kalácsFoszlós kalács

Én kenyérsütõgéppel dagasztattam a tésztát, így a hozzávalókat a következõ

sorrendben tettem a gép üstjébe: elõször a langyos tejet és joghurtot, a két tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, rumot, a cukrot, sót, majd az átszitált lisztet és a tetejére pedig az élesztõt.

A gépet dagasztásra állítottam és mikor a tészta összeállt hozzáadtam az olvasztott, langyos vajat és így dolgoztattam össze a tésztát, majd az üstben hagytam duplájára kelni.

Miután a tészta megkelt, liszttel meghintett munkafelületre borítjuk és kétfelé vesszük a tésztát. Nekem mindkét fele 54-54 dkg lett.

Én az egyik felébõl fonott kalácsot, a másik felébõl pedig nyolc darab nutellás kiflit készítettem.

Foszlós kalács és nutellás kifliFoszlós kalács és nutellás kifli

A kalácshoz egyszerûen három részre osztottam a tésztát és simán összefontam, majd egy sütõpapírral bélelt sütõformába tettem és ruhával letakarva várta, (addig kelt)  míg a kiflik is elkészültek.

A kiflikhez a tésztát fél ujjnyi vastag, kör alakra nyújtjuk, pizzavágóval, vagy éles késsel 8 egyenlõ háromszögre vágjuk.

Mindegyik háromszög szélesebb felére halmozunk egy-egy kanálnyi nutellát és egyesével feltekerve, sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük õket.

Mivel a kalácsot és a kifliket is, együtt sütöttem meg, így a kalácsot a sütõpapír segítségével kiemeltem a formából és a papír négy sarkát összehajtogatva (megcsavarva) kialakítottam a formáját. Így tettem a kiflik mellé a tepsire.

Mielõtt betennénk õket sülni az elõmelegített sütõbe, hagyjuk pár percig kelni õket, majd egy-két csepp tejjel elkevert tojássárgájával kenjük le a tetejüket.

Nutellás kifliNutellás kiflik

Miután szépen megkeltek, süssük õket 190 fokon 25-30 percig, míg szép, fényes barna színük nem lesz.

Amikor a kiflik megsültek, kivettem õket és a kalácsot pedig hagytam még egy pár percig sülni, míg annak is, szép aranybarna színe nem lett.

Rácsra téve hagyjuk õket teljesen kihûlni.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin?


Még több finomság:




Kenyér (kalács) tejsavóból
Sós, foszlós kalács tejsavóból


Csokis-narancsos kiflik
Csokis-narancsos kiflik


DSCN9731 (1024x576)
Marcipánnal töltött, szilvalekváros kiflik


Tejes kifli
Egyszerû tejes kifli


Elkészültek a töltött kiflik
?Lutri? kifli




Folytats a blogon ... szilvasgomboc.cafeblog.hu/2014/06/01/...

sponsored links

Keres?s