Foszlós kalács természetes kovásszal - természetesen, élesztõmentesen. Még több szó a természetes kovászról.

2012-11-18

sponsored links


Amikor elérkeztem ahhoz az állomáshoz, hogy a kenyér tökéletesen megkel kizárólag természetes kovász hozzáadásával - akár parányi élesztõ hozzáadása nélkül - akkor egybõl megvilágosodtam, hogy bármilyen tésztafélét keleszthetek kizárólag természetes kovász hozzáadásával.

Még egy általam gyakran hangoztatott tényezõ merül fel azonnal a természetes kovász széleskörû felhasználásával kapcsolatban, mégpedig a természetes kovász, különbözõ tésztákra gyakorolt íz hatása. Ugyanis, ha negatív irányba befolyásolja a kisült péksütemény vagy kenyér ízét, az nagyban korlátozza a felhasználhatóságát.
Itt körvonalazódik a leginkább az általam kifejlesztett kovásztechnológia lényege, ugyanis az általam nevelt kovász egyáltalán nem befolyásolja a kisült tészta ízét. (az élesztõ, élesztõ ízûvé, a nem megfelelõ kovász pedig savanyúvá teszi a vele kisült tésztát)
A legkitûnõbb példa erre a kalács, mely tudjuk, hogy kifejezetten érzékeny tésztaféle a megfelelõ kelesztésre és kifinomult ízre.

A természetes kovásszal kelesztett kalácsteszt teljes mértékben igazolta, hogy az általam kifejlesztett kovásztechnológia alapján nyert természetes kovász képes tökéletesen megkeleszteni a kalácsot és nem befolyásolja - hátrányosan - a kisült kalács ízét.
A természetes kovásszal sült kalács könnyû, foszlós, és ízletesebb, mint az élesztõvel sült kalács. No és a 3. napon is puha és ízletes, pirítva pedig összehasonlíthatatlanul finomabb, mint az élesztõs kalács. Nem tudok jobb példát felhozni rá, minthogy a teszt utáni kóstoláson átesett kalács maradékára a férjem kizárólagos ...

Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s