Foszlós csíkos kifli mogyorókrémmel töltve
sponsored links
Nagy kedvencünk ez a kifli, mert olyan könnyed, pihe-puha és foszlós, egyszerûen eteti magát. Többször is sütöttem már, szerepel a blogon is - most csak azért teszem fel újra, mert ezúttal kisebbekre formáztam, tojás helyett csak tejjel kentem le a tetejét, valamint megtöltöttem mogyorókrémmel. De nagyon finom meggy-, eper-, ribizlilekvárral is. Ha még nem sütöttétek meg és tetszik a recept, ajánlom, hogy készítsétek el, nagyon fog ízleni Nektek is - ezt garantálom! :)
Hozzávalók a tésztához: 24 db kis kiflihez
- 40 dkg liszt
- 0,7 dl langyos tej
- 1 kis pohár natúr joghurt (150 g)
- 1 tojás
- csipet só
- 4 evõkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
- 5 dkg puha vaj
- 2 dkg friss élesztõ
+ 2 evõkanál cukrozatlan kakaópor
- 1-2 evõkanál tej
- 40 dkg liszt
- 0,7 dl langyos tej
- 1 kis pohár natúr joghurt (150 g)
- 1 tojás
- csipet só
- 4 evõkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
- 5 dkg puha vaj
- 2 dkg friss élesztõ
+ 2 evõkanál cukrozatlan kakaópor
- 1-2 evõkanál tej
+ a tetejére a kenéshez 1 evõkanál tej
Elkészítés:
1. A tejben felfuttatom az élesztõt egy csipet cukorral, majd a többi hozzávalóval bedagasztom a tésztát (kivéve a 2 evõkanál kakaóport és a 2 evõkanál lisztet - ezekre késõbb lesz szükség). Elég lágy tésztát kapok - ha nem elég lágy, akkor teszek még hozzá 1-2 evõkanál tejet, vagy ha picit ragacsos, akkor 1-2 evõkanál lisztet - attól függõen, hogy mi kívánkozik még a tésztába, lényeg, hogy lágy, de ne ragacsos tészta legyen! 30-40 percig kelesztem letakarva.
2. Amikor megkelt, átgyúrom és két egyenlõ részre osztom - az egyikbe belegyúrom a két evõkanál kakaóport és 1-2 evõkanál tejet is gyúrok hozzá, hogy megmaradjon a tészta ruganyossága (ne legyen kemény). Majd két-két gombócot gyúrok a kakaós és világos tésztából is, mert így könnyebb kinyújtani, ha kisebbek.
3. Lisztezett felületen/gyúrótáblán külön-külön egyforma kör alakúra nyújtok 1 világos és 1 kakaós tésztát, majd egymásra illesztem (alulra a kakaós tészta, felülre a világos), és 12 egyenlõ háromszögekre vágom fel. A szélesebb részére lehet tölteléket tenni, majd feltekerem, és kiflikké formázom. A másik kakaós és világos tésztát is ugyanígy kinyújtom külön-külön kör alakra, egymásra helyezem (most lehet alulra a világos, felülre a kakaós), 12 háromszöget vágok, megtöltöm és feltekerem, kiflikké formázom.
4. Sütõpapíros tepsire teszem a kifliket és még kb. 15 percig hagyom kelni, majd lekenem a tetejét tejjel.
5. Elõmelegített 170 fokos légkeveréses sütõben kb. 10-12 percig sütöm. (a sütési idõ sütõfüggõ, hagyományos sütõben valószínû picit több ideig kell sütni)
2. Amikor megkelt, átgyúrom és két egyenlõ részre osztom - az egyikbe belegyúrom a két evõkanál kakaóport és 1-2 evõkanál tejet is gyúrok hozzá, hogy megmaradjon a tészta ruganyossága (ne legyen kemény). Majd két-két gombócot gyúrok a kakaós és világos tésztából is, mert így könnyebb kinyújtani, ha kisebbek.
3. Lisztezett felületen/gyúrótáblán külön-külön egyforma kör alakúra nyújtok 1 világos és 1 kakaós tésztát, majd egymásra illesztem (alulra a kakaós tészta, felülre a világos), és 12 egyenlõ háromszögekre vágom fel. A szélesebb részére lehet tölteléket tenni, majd feltekerem, és kiflikké formázom. A másik kakaós és világos tésztát is ugyanígy kinyújtom külön-külön kör alakra, egymásra helyezem (most lehet alulra a világos, felülre a kakaós), 12 háromszöget vágok, megtöltöm és feltekerem, kiflikké formázom.
4. Sütõpapíros tepsire teszem a kifliket és még kb. 15 percig hagyom kelni, majd lekenem a tetejét tejjel.
5. Elõmelegített 170 fokos légkeveréses sütõben kb. 10-12 percig sütöm. (a sütési idõ sütõfüggõ, hagyományos sütõben valószínû picit több ideig kell sütni)
Jó étvágyat!