Forrázott palacsinta
sponsored links
Valamelyik este, fürdés közben a gyereklány közölte velem, a pacsálásból fel sem nézve, hogy:
- Anya, palacsintát akarok enni (2 és fél évesen életkorilag akar, nem pedig szeretne )
- Én meg 20 deka húszezrest szeletelve, Rozikám.
- Jó. ? így Rozi.
Ennyiben maradtunk. Na ja, a zöldségek kézzel pépesítése helyett tetszett volna inkább rendesen vacsorázni. Azért csak megsütöttem a palacsintát, igaz nem aznap, nem akkor, nem este. Forrázott kefires palacsintát. Úgy, úgy, leforrázva, tej helyett pedig kefirrel. Krémes, könnyû, légies a tészta, pihentetni sem kell sütés elõtt. Pár perccel tart tovább összeállítani, mint a hagyományos palacsintatésztát, de az a néhány plusz perc nagyon megéri.
Hozzávalók (8 ? 10 darabhoz):
2 egész tojás
1 pohár forró víz
1 pohár kefir
1 pohár liszt, átszitálva
1/2 tk. só
késhegynyi szódabikarbóna
1 ek. nádcukor
3 ek. olaj
A lisztet egy nagy keverõtálba szitáltam. A vizet forralni kezdtem. A kefirt is a kezem ügyébe készítettem. Közben egy nagy keverõtálba ütöttem a 2 egész tojást és hozzáadtam a sót. Elektromos kézi habverõvel elkezdtem felverni. A legmagasabb fokozaton nagyjából 3 ? 4 percig fehéredésig kevertem, amíg levegõs, habos lett. Ekkor lassan, vékony sugárban hozzácsurgattam a forró vizet. Közben továbbra is kevertem a legmagasabb fokozaton. Lassan hozzáöntött a kefirt is, és ezzel együtt kevertem még 1 percig.
A kefires tojásos masszát több részletben a liszthez kevertem, kézi habverõvel. Közben hozzáadtam a szódabikarbónát, a cukrot és az olajat is. Csomómentesre kevertem.
Hevíteni kezdtem a palacsintasütõt, majd néhány csepp olajat tettem bele. Megsütöttem a palacsintákat, közepes lángon. Érdemes 2 falapátot magunk mellé készíteni, mert a forgatásnál mindkettõre szükség lehet.
A tölteléket az ízlésetekre bízom. Lehet édes, lehet sós. A tészta viszont örök.
A receptet még tavaly találtam, azóta leginkább csak ez a verzió készül. Ha pedig keresnétek, Facebook-on is megtaláltok, csak katt ide.
Palacsinta vajas-citromos fürdõben
Almás-körtés palacsinta ? serpenyõben
Körtés fûszeres palacsinta reggelire
Karamellizált fehér forró csoki
- Anya, palacsintát akarok enni (2 és fél évesen életkorilag akar, nem pedig szeretne )
- Én meg 20 deka húszezrest szeletelve, Rozikám.
- Jó. ? így Rozi.
Ennyiben maradtunk. Na ja, a zöldségek kézzel pépesítése helyett tetszett volna inkább rendesen vacsorázni. Azért csak megsütöttem a palacsintát, igaz nem aznap, nem akkor, nem este. Forrázott kefires palacsintát. Úgy, úgy, leforrázva, tej helyett pedig kefirrel. Krémes, könnyû, légies a tészta, pihentetni sem kell sütés elõtt. Pár perccel tart tovább összeállítani, mint a hagyományos palacsintatésztát, de az a néhány plusz perc nagyon megéri.
Hozzávalók (8 ? 10 darabhoz):
2 egész tojás
1 pohár forró víz
1 pohár kefir
1 pohár liszt, átszitálva
1/2 tk. só
késhegynyi szódabikarbóna
1 ek. nádcukor
3 ek. olaj
A lisztet egy nagy keverõtálba szitáltam. A vizet forralni kezdtem. A kefirt is a kezem ügyébe készítettem. Közben egy nagy keverõtálba ütöttem a 2 egész tojást és hozzáadtam a sót. Elektromos kézi habverõvel elkezdtem felverni. A legmagasabb fokozaton nagyjából 3 ? 4 percig fehéredésig kevertem, amíg levegõs, habos lett. Ekkor lassan, vékony sugárban hozzácsurgattam a forró vizet. Közben továbbra is kevertem a legmagasabb fokozaton. Lassan hozzáöntött a kefirt is, és ezzel együtt kevertem még 1 percig.
A kefires tojásos masszát több részletben a liszthez kevertem, kézi habverõvel. Közben hozzáadtam a szódabikarbónát, a cukrot és az olajat is. Csomómentesre kevertem.
Hevíteni kezdtem a palacsintasütõt, majd néhány csepp olajat tettem bele. Megsütöttem a palacsintákat, közepes lángon. Érdemes 2 falapátot magunk mellé készíteni, mert a forgatásnál mindkettõre szükség lehet.
A tölteléket az ízlésetekre bízom. Lehet édes, lehet sós. A tészta viszont örök.
A receptet még tavaly találtam, azóta leginkább csak ez a verzió készül. Ha pedig keresnétek, Facebook-on is megtaláltok, csak katt ide.
Innen is szemezgethettek
Palacsinta vajas-citromos fürdõben
Almás-körtés palacsinta ? serpenyõben
Körtés fûszeres palacsinta reggelire
Karamellizált fehér forró csoki