Forradalmi sajtos rúd
sponsored links
A következõ süteményt is a ?szükség? szülte. Gondoltam a lenmagliszt kerüljön sós, hagyományos süteménybe, így készültek ezek a sajtos rudak.
Erre szintén igaz, hogy nem tartalmaz sikért, így a liszt bizonyos része helyettesíthetõ csak lenmagõrleménnyel.
De pont elég így, hidd el. És erre is igaz, hogy még finomabb ebben a formában, mint hagyományosan, õrlemény nélkül. Abszolút mûködik és nem szárad ki másnapra sem.
Annyi észrevételem volt a tészta gyúrása során, hogy (valószínûleg a lenmagõrleménytõl) sokkal masszívabb, robosztusabb volt a tésztája az egésznek. Elõször féltem is tõle, hogy ebbõl a kemény tésztából majd nem lesz finom puha sütikém, de szerencsére tévedtem.
Magyarán, nem olyan volt a tészta állaga, mint megszoktam az ilyen finomságoknál. Sõt, ránézésre olyan lett a tészta, mintha korpával készíteném.
2-3 nagy tepsihez:
40 dkg finomliszt
15 dkg lenmagõrlemény (Batha-Porta)
10 dkg reszelt trappista sajt
25 dkg zsír vagy margarin (jelenleg az utóbbi)
2 csapott teáskanál só
3 db tojássárgája
2 kis poharas tejföl (280 gr)
Tetejére:
1 db tojásfehérje
15 dkg reszelt trappista sajt
lenmag
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, belegyúrjuk a sajtot és a magõrleményt is, majd a három tojás sárgáját, végül a két pohár tejfölt.
Ha nagyon ragadna, lisztezzünk rá picit.
Sima tésztává gyúrjuk (dolgozhatunk robotgéppel, de kézzel is nyugodtan.
Kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen kb. 4-5 mm vastagságúra.
Hogy szebben és könnyebben tudjunk dolgozni vele, levágjuk a széleket, hogy egy téglalapot kapjunk. A levágott részeket ezután újra össze fogjuk gyúrni és ugyanígy feldolgozzuk az utolsó szemig.
Tetejét tojásfehérjével megkenjük, reszelt sajttal és lenmaggal szórjuk.
Majd egy éles késsel vagy derelyevágóval kívánt nagyságúra (de semmiképpen túl vékonyra) szeleteljük a tésztát.
Sütõpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk õket, majd 200 fokra elõmelegített sütõben kb. 20-25 perc alatt szép barnára sütjük õket.
A sütõbõl kivéve hagyjuk kihûlni õket, majd egymásra halmozva tálaljuk.
Bezacskózva megõrzi frissességét!
A kész rudacskák nem csak csábítóan néznek ki, nagyon finomak is!
Szerintem?.süssétek meg!
Ha tetszett, amit láttál, kövess a Facebookon is!