Fordított narancstorta. (Gluténmentes)

2017-12-15

sponsored links




Ez a fordított narancstorta ugyan gluténmentes, de bárki elkészítheti mert a tésztájába liszt helyett darált dió, és mandulaliszt (vagyis lisztté õrölt mandula) került. A receptre teljesen véletlenül bukkantam rá, a Cookpad oldalán, és rögtön megtetszett. Igaz az eredeti receptben vérnaranccsal készült, de én egyszerûen naranccsal helyettesítettem, és így is nagyon finom volt a torta. A sütõbõl kivéve finom narancs, fahéj, és szegfûszeg illat lengte be az egész konyhát. Karácsony közeledtével pedig ünnepi hangulatban fogyasztottuk el.





Narancsos rész hozzávalói:

3 db narancs
12 dkg barna cukor
0,5 dl víz
1 cs vaníliás cukor
2 db szegfûszeg
1 darabka fahéj


Egy serpenyõbe tegyük bele a cukrot, a vaníliás cukrot, a fûszereket, öntsük fel a vízzel, és addig melegítsük hogy a cukor feloldódjon.

A narancsot alaposan mossuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel.

Ezután tegyük bele a cukorszirupba, majd szép lassan pároljuk kb. 10 percig a narancsszeleteket, majd vegyük le a tûzrõl, és hûtsük ki teljesen. (Én közben többször átfordítottam a narancsszeleteket, hogy mindenhol érje a szirup.)

Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütõpapírral úgy, hogy az oldalát is fedje, és helyezzük bele a kihûtött narancsszeletek, majd csorgassuk rá a visszamaradt szirupot.




Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

10 dkg mandulaliszt
8 dkg darált dió
2 dkg kukoricakeményítõ
15 dkg vaj (laktózmentes)
15 dkg barna cukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojás (nagy)
1 púpozott tk sütõpor
1 tk õrölt fahéj
2 púpozott ek laktózmentes tejföl


A keverõtálba tegyük bele a barna cukrot, a vaníliás cukrot, adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, majd keverjük jó habosra.

Ezután állandó keverés mellett, elõször egyesével adjuk hozzá a tojásokat, majd a tejfölt, és keverjük simára.

Ezután szintén állandó keverés mellett, elõször kanalazzuk hozzá a fahéjjal összekevert darált diót, majd a sütõporral összekevert mandulalisztet is. (Addig keverjük, hogy egy sima masszát kapjunk.)

Végül a tortaformában lévõ szirupos narancs tetejére egyenletesen kanalazzuk rá a masszát. 

Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 50-60 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)

A sütõbõl kivéve a formában hagyjuk kb. 10 percig hûlni, majd tegyünk egy tálcát a tortaforma tetejére, és egy hirtelen mozdulattal fordítsuk át a tortát, majd így hûtsük ki teljesen.



Tálalás elõtt ízlés szerint szeleteljük fel, helyezzük kistányérra, majd úgy kínáljuk. A torta tésztája nagyon finom szaftos, melyhez nagyon jól illik a fûszeres narancs.


 FOODYNY is szívesen oszt meg tõlem tartalmat!


Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2017/12/f...

sponsored links

Keres?s