Ford?tott k?rt?s-piszt?ci?s s?tem?ny karamellsz?sszal
sponsored links
Minden ?vszaknak megvan az el?nye, az ?sz? p?ld?ul r?szben az, hogy ilyenkor m?r j?hetnek a f?szeresebb, karakteresebb, melenget? ?telek ?s desszertek. Ilyen ez a k?rt?s s?ti is, aminek a t?szt?j?ban nem tolakod?an ott lapul kedvencem, a fah?j, ?s a tetej?n katon?san sorakoznak a zamatos, l?d?s k?rteszeletek ? a Bosc kobak az egyik kedvenc fajt?m. :)
Tudhat?, hogy a k?rte ?s a kaka?s t?szta j?bar?tok, ezt a kapcsolatot pedig most buja karamellsz?sz szentes?ti (ezt is csak nemr?g kedveltem meg). A s?tire ez?ttal piszt?cia is ker?lt, ami persze nem olcs?, viszont ?de z?ld sz?n?vel sz?pen ellens?lyozza a t?szta barnas?g?t. Szerintem ?z?ben is illeszkedik hozz?, ?s ami nekem m?g fontos: ropog. :D Bevallom, nem gyakran vesz?nk piszt?ci?t, de mivel ?dess?gk?sz?t?si sz?nd?kkal ?jabban alig kapcsolom be a s?t?t, ez?rt most b?tran r?gtunk ki a h?mb?l, ?s vett?nk egy zacsk?val. :D
Egy?bk?nt ford?tott tort?t m?g sosem csin?ltam, vagy ha m?gis, az baromi r?g volt, a feled?s hom?ly?ba mer?lt. Az elm?lt egy h?tben viszont k?tszer is p?toltam a mulaszt?st. :D Szerintem meg?rte. ;)
Tudhat?, hogy a k?rte ?s a kaka?s t?szta j?bar?tok, ezt a kapcsolatot pedig most buja karamellsz?sz szentes?ti (ezt is csak nemr?g kedveltem meg). A s?tire ez?ttal piszt?cia is ker?lt, ami persze nem olcs?, viszont ?de z?ld sz?n?vel sz?pen ellens?lyozza a t?szta barnas?g?t. Szerintem ?z?ben is illeszkedik hozz?, ?s ami nekem m?g fontos: ropog. :D Bevallom, nem gyakran vesz?nk piszt?ci?t, de mivel ?dess?gk?sz?t?si sz?nd?kkal ?jabban alig kapcsolom be a s?t?t, ez?rt most b?tran r?gtunk ki a h?mb?l, ?s vett?nk egy zacsk?val. :D
Egy?bk?nt ford?tott tort?t m?g sosem csin?ltam, vagy ha m?gis, az baromi r?g volt, a feled?s hom?ly?ba mer?lt. Az elm?lt egy h?tben viszont k?tszer is p?toltam a mulaszt?st. :D Szerintem meg?rte. ;)
Hozz?val?k 29x10,5x7 cm-es s?t?form?hoz:
a karamellsz?szos k?rt?hez:
12 dkg krist?lycukor
4 ek. v?z
4,5 dkg vaj
1 dl habtejsz?n
3 k?rte (pl. Bosc kobak)
a t?szt?hoz:
2 nagy toj?s
13 dkg krist?lycukor
2 cs. Bourbon van?li?s cukor
15 dkg g?r?g joghurt
1 dl napraforg?olaj
18 dkg finomliszt
2 dkg holland kaka?por
1 tk. ?r?lt fah?j
? cs. s?t?por
6 dkg s?zatlan piszt?ciab?l+a d?sz?t?shez
elk?sz?t?s:
- A karamellsz?szhoz a cukrot l?basba sz?rjuk felengedj?k a v?zzel, ?s kis l?ngon elkezdj?k forralni. K?zben egy kis tejki?nt?ben a vajat a tejsz?nnel ?sszemeleg?tj?k, ?s amint a cukor a l?basban vil?gosbarn?ra karamelliz?l?dott, a t?zr?l leh?zva belekeverj?k a meleg vajas tejsz?nt. A l?bast visszatessz?k a t?zre, ?s kevergetve ?sszeforraljuk. Elz?rjuk alatta a l?ngot.
- A megmosott, sz?razra t?r?lt k?rt?ket h?jast?l n?gybe v?gjuk, magh?zukat kivessz?k ?s 1 cm vastag cikkekre v?gjuk.
- A fele mennyis?g? karamellsz?szt a s?t?pap?rral b?lelt form?ba ?ntj?k, ?s cser?pmint?san elrendezz?k rajta a k?rteszeleteket.
- A t?szt?hoz a cukrot ?s a van?li?s cukrot a toj?sokkal felhabos?tjuk, majd hozz?keverj?k a joghurtot ?s az olajat.
- R?szit?ljuk a kaka?porral, fah?jjal, s?t?porral vegy?tett lisztet, r?sz?rjuk a felezett vagy durv?ra v?gott piszt?ci?t, ?s ?sszekeverj?k. A t?sztamassz?t egyenletesen a k?rt?re ?ntj?k, elsim?tjuk.
- A s?tem?nyt el?meleg?tett s?t?ben megs?tj?k (akkor j?, ha a belesz?rt hurkap?lc?ra m?r nem ragad r? a t?szta) ? ha sz?ks?ges, a tetej?t egyenesre v?gjuk ?, majd 10 perc pihentet?s ut?n tortar?csra bor?tjuk ?gy, hogy a gy?m?lcs?s r?sze ker?lj?n f?l?lre.
- A karamellsz?sz m?sik fel?t ?jrameleg?tj?k, a s?tem?ny tetej?re csorgatjuk, megsz?rjuk piszt?ci?val, ?s ?gy hagyjuk kih?lni.
s?t?si m?d: alul-fel?l s?t?s
s?t?si id?: kb. 45 perc