Food Revolution 2014
sponsored links
Jamie Oliver neve mindenkinek ismerõsen cseng, aki kicsit is szeret fõzni. Õ az a kölyökképû angol szakács, aki akár 15 perc alatt is ínycsiklandozó ételt tud az asztalra varázsolni ? és persze mindenkinek meg is mutatja, hogyan. De tud õ ennél többet is.
Néhány éve útjára indította Food Revolution (Kajaforradalom) nevû mozgalmát. Ennek célja legelõször a brit iskolai étkeztetés megreformálása volt. Számûzni akarta a közkonyhákból az elõre csomagolt, egészségtelen ételeket, amelyeket ugyan boldogan fogyasztottak a nebulók, viszont eközben iszonyatosan megnõtt az elhízott gyerekek száma. Sok ellenállásba ütközött, de végül siker koronázta az erõfeszítéseit.
Ezután kiterjesztette kezdeményezését az Egyesült Államokra, ahol köztudottan a legtöbb túlsúlyos, sõt, súlyosan elhízott ember él. Itt nem volt sikeres, valamiért akkora ellenállásba ütközött mind a szülõk, mind a tanárok részérõl, hogy esélye sem volt. Szégyen?
Nekem a legjobban az ?tetszett? az erõfeszítéseirõl készült sorozatban, mikor leültetett egy osztályt, majd felmutogatott különbözõ zöldségeket, amiket nálunk szerintem még az óvodások is ismernek, de nekik fogalmuk sem volt róla, mi az? De ha nem, hát nem. Két évad után feladta.
Viszont ebben az évben, május 16.-án végre nálunk is elindul a Food Revolution (fúd revolúsön). Ez a nap az egészséges ételeké. Fel szeretnénk hívni a figyelmet azokra az alapanyagokra és fogásokra, melyekkel hozzájárulhatunk szervezetünk egészségéhez, mégsem kell lemondanunk a finom ízekrõl.
Ennek jegyében készítettem a következõ ételt.
Körtés pulykaragu petrezselymes árpagyönggyel
Hozzávalók 4 fõre:
30 dkg pulykamell
3 körte
3 ág kakukkfû + a díszítéshez
1 kk méz
1 mk fahéj
1 ek olívaolaj
Fél csokor petrezselyem
20 dkg árpagyöngy (gersli)
Só, bors
1 kk vaj
A gerslit feltesszük dupla mennyiségû vízbe fõni. Mikor felforrt, mérsékeljük a lángot, fedõt teszünk rá és kb. 20 perc alatt puhára fõzzük (mint a rizst). A petrezselymet apróra vágjuk, a vajon megfuttatjuk, összeforgatjuk a puha árpagyönggyel.
A pulykát csíkokra, a körtét kis kockákra vágjuk. Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyõben, rádobjuk a húst. Kevergetjük, míg kifehéredik. Ekkor hozzáadjuk a körtét, kakukkfûleveleket, fahéjt és mézet. Még kb. 10 percig sütjük idõnként megkeverve.
Tálaláskor egy adag árpagyöngyöt szedünk tányérra, a körtés raguval körítve tálaljuk. Kakukkfûlevelekkel díszítsük.
Zolika segített díszíteni
Hasonló bejegyzések:
Könnyû nyári ebéd
Változatok egy formára
Ronda és finom
Tavaszi gyûjtögetés