Fonott túrós rúd
sponsored links
Fonott túrós rúd |
Kotorásztam a hûtõben - negyed kilós túrót találtam. Mit lehet ezzel kezdeni?
Piroskánál megtaláltam a megoldást a Fonott túrós rúd receptjét. Igaz, hogy az övé édes, én pedig sós-kapros változatban csináltam, de nagyon finom lett. Azt írom le, ahogy én csináltam, az eredeti receptet a linkre kattintva találjátok.
Tészta hozzávalói:
25 deka liszt - nálam durumliszt
12 deka margarin
1 teáskanál cukor
1 tojássárgája
2 deka élesztõ
fél deci tej
Túrós töltelék:
25 deka túró
2 evõkanál sûrû tejföl
1 evõkanál búzadara
apróra vágott kapor
A meglangyosított tejben elkevertem a cukrot, felfuttattam benne az élesztõt.
A lisztet elmorzsoltam a margarinnal, hozzáadtam a tojássárgáját, beleöntöttem a felfutott élesztõt és meggyúrtam a tésztát. Pihentetni nem kell, azonnal lehet vele dolgozni.
A tésztát kétfelé vettem, mivel két rúd készült. Egyenként kb.20x35-ös téglalappá nyújtottam õket.
A téglalapokat gondolatban 3 egyenlõ részre osztottam hosszanti irányban. A két szélsõ részt keresztirányban bevagdostam, a középsõ tésztarészre került a túrótöltelék. A túrótöltelékhez a hozzávalókat csak össze kellett keverni. A bevagdosott tésztaszéleket ráhajtogattam a túróra felvátva.
Enyhén felvert tojásfehérjével lekentem a tésztarudakat.
Mindkét rudat sütõpapírral bélelt tepsibe tettem, és a 200 fokra elõmelegített sütõben szép pirosra sütöttem - kb. 25 perc alatt.
Pár perc hûlés után már metéltem is. Érdekes ennek a tésztának a jellege - nem a hagyományos kelt, inkább a vajastésztához tudnám hasonlítani. Nagyon finom volt - köszönöm Piroskának a receptet!
Legközelebb édesen is megsütöm. ?