Fonott kalács (tej- és tojásmentes, vegán)
sponsored links
Igazi foszlós, finom, könnyed kalács, akár az ünnepi asztalra, akár csak úgy hétköznapra.
A Húsvéti fonott kalács receptünk tejmentes, tojásmentes, vegán változata.
FONOTT KALÁCS 50-55 dkg
tésztához:
350 g liszt (tönköly fehér)
35 g porcukor (nyers nád)
30 g olaj (hidegen sajtolt, v. extra szûz)
170-175 ml kézmeleg víz
1 csomag porélesztõ
4 g só (természetes, nem finomított)
kenéshez:
2 teáskanál porcukor (nyers nád) 2 teáskanál vízzel kikeverve
1. mérjük ki a lisztet, keverjük el benne a sót, szórjuk bele az élesztõt, arra a cukrot, majd öntsük fel a vízzel és adjuk hozzá az olajat
2. gyúrjuk össze a tésztát (enyhén ragacsos, lágyabb legyen), majd fedjük le, hogy ne száradjon ki és kelesszük s duplájára (30-60 perc)
3. osszuk 6 egyenlõ részre a tésztát, melyeket sodorjuk ki egyforma szálakra és fonjuk meg a kalácsot (video segédlet)
4. tegyük a kalácsot sütõpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le a cukros vízzel és letakarva pihentessük 10 percig, addig melegítsük elõ a sütõt 180-185 fokra
5. süssük 15 percig a kalácsot, majd kenjük le ismét cukros vízzel és süssük további 5 percet 180-185 fokon
Praktikák:
- hagyományos hármas fonással is szép
- ha nem sós ételek mellé készül (pl. Húsvétra), akkor csipet õrölt vaníliát és 1 teáskanálnyi reszelt citromhéjat (kezeletlen) is tegyünk a tésztába