Fonott kalács aszalt gyümölcsökkel

2018-06-09

sponsored links















Hozzávalók:
3 dl tej zsíros tej
2 evõkanál kristálycukor
1,5 dkg friss élesztõ
1 egész kisebb tojás
4 dkg olvasztott vaj
40 dkg finomliszt (én még tettem hozzá a dagasztásnál 1 csapott evõkanálnyit)
csipetnyi só
ízlés szerint kevéske reszelt citromhéj (én most nem tettem,nem volt itthon, helyette tettem ízesítésnek 1 csapott mokkáskanálnyi õrölt kardamom-ot)
8 dkg aszalt gyümölcs (lehet kevert is, én tettem aszalt áfonyát, aszalt sárgabarackot, mazsolát)

+ 1 tojássárgája kevéske tejjel elkeverve a lekenéshez

A cukros, lagyos tejbe belemorzsoltam az élesztõt, hagytam felfutni.
Addig kimértem a lisztet, átszitáltam.
Kimértem a vajat is és mikróban felolvasztottam.
Amikor az élesztõ felfutott,hozzáadtam a tojást,  az átszitált lisztet, csipetnyi sót, és elkezdtem géppel dagasztani. Mikor már kicsit kezdett összeállni a tészta, hozzáadtam az olvasztott, kihûlt vajat is és tovább dagasztottam. A dagasztás vége felé hozzáadtam az aszalt gyümölcsöket, pár percet még dagasztottam, majd kelesztõtálba átpakoltam a tésztát, és hagytam kelni 1 órát, de közben 20 percenként átgyúrtam.
Amikor megkelt, 3 egyenlõ részre osztottam.  Elõször gombócokat formáztam, majd rudakká sodortam õket és összefontam. Egy sütõpapírral bélelt hosszúkás formába tettem, letakarva hagytam kelni kb. 35-40 percet. Közben a sütõt elõmelegítettem 180 fokra.
A megkelt kalácsot lekentem egy kevés tejjel elkevert tojássárgájával, és betettem az elõmelegített sütõbe. (Nekem kb. 40 perc alatt sült meg- sütõtõl függ.) Ha nagyon pirulna a teteje a sütésnél, takarjuk le alufóliával.
Mi vajjal megkenve és friss Csokis-rumos meggylekvárral  ettük, hozzá egy csésze hideg tej...











Folytats a blogon ... lenka-blog.blogspot.com/2018/06/fonot...

sponsored links

Keres?s