FONOTT KALÁCS - NEM CSAK HÚSVÉTRA
sponsored links
FONOTT KALÁCS
Van már fent egy fonott kalács receptem, viszont ennek a kalácsnak teljesen más az ízvilága, amiatt teszem most ezt fel. Ebbe a receptbe tojássárgája is kerül, amiatt olyan szép sárga a tésztája a kalácsnak. Múlt évben is ez a recept lett a húsvéti kalács receptünk, emiatt ragaszkodtam most is a kis "hagyományunkhoz".
Ez eredetileg Horvátország dalmáciai részérõl származó recept, ezt használják a húsvéti szirnicához, ami a fonott kalács mellett egy "kötelezõ" húsvéti péksütemény itt a dalmát részen. Kis buci formában (kb. 30 dkg-osak), három részre bevágva, cukorral megszórva készül az a péksütemény, de én szeretem kalács formában megsütni, és az, hogy fonva kerül e az asztalra vagy buci formájában, nem módosít ugyebár az ízvilágán.
A receptet bármelyik horvát oldalon meg lehet találni, ezért forrásmegjelölést nem is teszek fel.
Három kis kalácsot készítettem ebbõl a mennyiségbõl, de természetesen lehet variálni, és két nagyobb három fonatú vagy egy hatfonatú kalács is kijön belõle.
HOZZÁVALÓK
50 dkg liszt
3 dkg élesztõ
100 g vaj/margarin
100 g cukor
3 tojás sárgája
1 van.cukor
250 ml tej
citrom héja
ELKÉSZÍTÉSE
- A meleg cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztõt, majd összegyúrjuk a hozzávalókat. Lágy tésztát kapunk, de nem kell további lisztet hozzátenni, dolgozzuk át alaposan a tésztát. Az összegyúrt tészta el fog válni az edény falától, akkor letakarjuk egy konyharuhával és keleszteni hagyjuk 1,5 órán keresztül. Az eredeti recept azt írja, hogy hagyjuk szobahõmérsékleten akár 8-10 órán keresztül kellni a tésztát, de ha nincs annyi türelmünk, akkor 1-1,5 óra után nyugodtan készítsük el a fonatokat.
- Ezt követõen dolgozzuk áût megint a tésztát, majd osszuk szét annyi részre, ahány kalácsot szeretnénk belõle majd kisütni.
- Fonjuk meg a kalácsokat, majd tejjel kenjük meg és 180 fokon aranysárgára süssük meg (kb. 30 perc).
A Facebookon itt tudtom hozzám csatlakozni.
Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.