Fonott húsvéti tojás fészek kandírozott gyümölcsökkel

2018-03-19

sponsored links



















Szeretem az olyan húsvéti ételeket, melyek kicsit formabontóak és némi csavarral feldobják az ünnepi hangulatot. Ilyen ez a koszorú alakú kis fészek süti is. Eredetileg csak simán akartam megfonni, ahogy a kalácsot szokás, de az észt kringel receptem adta végül az ötletet az elkészítéshez. Kandírozott gyümölcsök is kerültek a tésztába, melyek nem csak finom citrusos ízvilágot biztosítanak, de a tésztából kikandikálva látványosabbá is teszik azt. Szerintem az elkészítése sem ördöngõsség, de kicsit idõigényes. Mi langymelegre hûlve finom teavajjal megkenve ettük, de ha marad belõle, akkor jól átmelegítve pont olyan finom, mint frissen sütve. Csoki,- vagy cukortojás helyett hímes tojást vagy aprócska fürjtojást is ültethetünk díszítésnek a közepébe. 


Fonott húsvéti tojás fészek kandírozott gyümölcsökkel

Hozzávalók:

kovász:

  • 1,5 dkg élesztõ
  • 1 tk cukor
  • 70 ml meleg tej
  • 3 dkg liszt

tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 50 ml meleg tej
  • 8 dkg cukor
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • 3 tojássárgája
  • csipet só
  • 10 dkg kandírozott gyümölcs vegyesen (nálam: narancshéj és áfonya)

tészta kenéséhez:

  • olvasztott vaj

díszítéshez:

  • porcukor
  • csoki,- vagy cukortojás 

Elkészítése:

  1. Elõször elkészítjük a kovászt: langyos tejbe morzsoljuk az élesztõt, belekeverjük a cukrot és a lisztet, felfuttatjuk.
  2. Az átszitált liszthez adjuk a cukrot, sót, meleg tejet, tojássárgáját, felfuttatott élesztõt és az olvasztott vajat.
  3. Tésztává gyúrjuk, kidagasztjuk, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  4. A kandírozott gyümölcsöket megvagdaljuk.
  5. Kevés vajat megolvasztunk a tészta kenéséhez.
  6. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 12 egyenlõ részre osztjuk, egyenként vékony téglalappá nyújtjuk.
  7. Mindegyiket megkenjük az olvasztott vajjal, meghintjük a kandírozott gyümölcsökkel, hosszabb oldalánál fogva feltekerjük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön.
  8. Éles késsel hosszában végig vágjuk a tekercset úgy, hogy az egyik oldalán 1/2-1 cm-t egyben hagyunk, majd a tészta két szárát kifordítva koszorúvá fonjuk.
  9. Sütõpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, - kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben még nõnek, nekem 1 gáztepsire 9 db fért el kényelmesen - közepükbe kisebb poharat vagy megmosott héjú tojást teszünk, hogy kelesztésnél ne tudjon összenõni a tészta, megmaradjon a lyuk.
  10. Letakarva további 35-40 percig kelesztjük.
  11. Sütés elõtt kivesszük középrõl a poharat vagy a tojásokat, a tésztát lekenjük olvasztott vajjal.
  12. Elõmelegített 180°C-os sütõben kb 20-25 percig sütjük.
  13. A fészkeket rácson hagyjuk kihûlni, porcukorral megszórjuk, csokitojással vagy hímes tojással díszítjük.   










Folytats a blogon ... https://azotthonizei.blogspot.com/201...

sponsored links

Keres?s