Fondant fõzése

2014-05-08

sponsored links




Ez az a cukormáz vagy más néven fondant, amit mignon, puncstorta, Esterházy torta, stb. bevonására használunk.
Eddig én hidegen kikevert porcukor-víz-citromlé kombinációval dolgoztam ezeknél a süteményeknél, mert a leírás alapján olyan bonyolultnak, sõt misztikusnak tûnt, hogy inkább kihagytam.
Nekem nincs se cukorhõmérõm, se márványból készült pultom, ennek ellenére szerettem volna kipróbálni ezt a fõzött változatot.
Tovább kutakodtam tehát, és találtam is egy rendkívül egyszerûen megfogalmazott leírást itt.

"Egy nagyobb edénybe beleöntjük a vizet és az ecetet, beletesszük a cukrot, felforraljuk. Addig fõzzük, míg fehéren átlátszó és hólyagokat vet, majd a tûzrõl levéve kihûlésig keverjük."

Ennyi. Ilyen, részletesnek egyáltalán nem nevezhetõ leírás alapján fogtam tehát hozzá, és rögtön elsõre sikerült.
Azóta már háromszor készítettem, teljesen jól, megbízhatóan mûködik és aránylag gyorsan kész., bátran ajánlom mindenkinek, aki a fenti süteményekhez, tortákhoz szeretné felhasználni.

Hozzávalók egy 24 cm-es torta bevonásához

250 g kristálycukor
130 ml víz
1 kávéskanál ecet

Lábosba mérjük a hozzávalókat és felforraljuk. Forrástól számított 10 percig kis lángon fõzzük tovább, éppen csak gyöngyözzön a szirup.





Áttöltjük az egészet egy tálba és folyamatosan keverjük, amíg langyosra nem hûl a máz. Nem kell nagyon erõteljes mozdulatokkal keverni.
Kezdéskor így néz ki.



Majd 5-6 perc keverés után elkezd picit sûrûsödni és fehéredni.





Újabb 5-6 perc után eléri a kívánt állagot. Ha fehér mázat szeretnénk, kész is vagyunk, mehet a torta tetejére vagy bevonhatjuk vele a mignont, stb. 
Ha színes mázat szeretnénk, egy-két csepp ételfestékkel színezhetjük is, ez látható a lap tetején lévõ fotón.
A bevonás után kevesebb, mint egy óra alatt a mázunk teljesen megszilárdul.




Ez a mennyiség (az eredeti receptben szereplõ adag fele) egy 24 cm-es torta bevonására éppen elég. 
Ha mignon vagy sütemény bevonására használjuk, az eredeti adaggal dolgozzunk (500 g cukor/250 ml víz/1 teáskanál ecet). 
Ebben az esetben a fõzési idõ nem 10 hanem 15 perc!

Folytats a blogon ... citromhab.blogspot.com/2014/05/fondan...

sponsored links

Keres?s