Fokhagymás-tejfölös paleo gofri
sponsored links
Retro feeling Mint annyi mindent így a címben szereplõ finomságokat is el lehet készíteni liszt és hagyományos tejföl nélkül!
A gyermekeink Waldorf iskolába és óvodába járnak, néha tanulnak :-))) is, már mint klasszikus értelemben! De nagyobb részt a Steineri filozófia alapján fedezik fel, ismerik meg a világot, és ez a megismerés, a lelkes tanárok irányítása mellett mélyül tudássá. Tomiék osztálya most -még néhány hónapig ? 3. osztályos, ez az év a szakmáké, mesterségeké. Bekukkantottak a méhészkedésbe, készítettek hagyományos szilvalekvárt és szappant! Most pedig kertészet epohájuk van, úgyhogy egy kis földdarabot varázsolnak termõ kertecskévé. Gyomlálnak, ásnak, ültetnek. Mivel még az elején vannak, ( hogy türelemmel ki tartsanak, amíg az elültetett kis növénykék szemmel láthatóvá válnak) no meg hogy a matekot is tudják gyakorolni, Enikõ néni az osztálytanító, elvitte õket a piacra, és a gyerekek párosával szépen bevásároltak egy finom gulyásra való alapanyagot. Majd némi szülõi segítséggel el is készítették azt bográcsban. Hogy a mérés, mértékegységek és az átváltás is helyet kapjon együtt sütöttek még öt finom kenyeret is, méghozzá az iskola udvarán álló kemencében!
És hogy hogyan jön ez a gofrihoz, hát úgy, hogy sokszor értetlenkedve állnak azelõtt, hogy miért kell, olyanmintha dolgokat kitalálni, ilyenre gondolok mint pl. :vega ?kolbászkrém?. Régen én sem értettem, de azóta a saját bõrömön tapasztalom, hogy egy egy dolog ízvilága, hangulata mennyire tud hiányozni. Vagy elõfordul, hogy nem is nekünk hiányzik, hanem mint közösségi élmény megéléseként bukkan fel a hiányérzet bennünk. Most például az történt, hogy a fent nevezett gulyásos akció alkalmával Enikõ ?néni? megvallotta, hogy a következõ akciója hagyományos piacos lángos sütés lesz a gyerekekkel. Persze ebbõl immár, hogy paleok vagyunk Tomi kimaradna, de Enikõ rögtön rávágta, nem baj Andi találd ki addigra, Te úgyis megcsinálod?. Harci feladatként kaptam, tehát, hogy paleósítsam a lángost. Hát kelt tésztát, azt sajnos nem lehet maglisztbõl készíteni, de reggel, amikor édes gofrit sütöttem, eszembe ötlött, hogy mi lenne, ha készítenék egy sós változatot, és azt sütnénk meg lángos helyett. Jelentem a gofri sütõben készített prototípus nagyon finomságos lett, fõként a rögtönzött fokhagymás-?tejfölös? mártással! Kísérletezem még, de érzem jó úton haladok?:-)
Hozzávalók:
4 tojás
10 csapott ek. szezám liszt
kb. 1 dl víz
2 gerezd fokhagyma
1-1,5 kk. só
1/2 kk. szódabikarbóna
2 gerezd fokhagyma
frissen õrölt bors ízlés szerint
A mártáshoz
2 dl Cocomas
kb. 2 dl víz
1/2 citrom leve
só, bors, fokhagyma
Az elkészítés igazán egyszerû, hozzávalókat egy nagy tálban elkeverjük, amíg melegszik a gofrisütõ hagyjuk pihenni, ha már forró kb. 1 tk. zsiradékkal kenjük ki a sütõt, csukjuk még össze egy kicsit, majd merõkanállal mérjünk a tésztából a sütõbe. Legmagasabb fokozaton kb. 4-5 perc alatt süssük készre!
A mártás szintén egyszerû a kókuszkrémet keverjük el sóval, borssal és a vízzel, adjuk hozzá a citrom levét, majd legvégül kerüljön bele a zúzott fokhagyma is.
Majdnem mint a lángososnál ;-)