Fokhagymás sertéstarja laksa-val, sült almával

2017-12-21

sponsored links









Azt hiszem beleszerettem a felvidéki konyhába, pedig még csak alig-alig ismerem. :) Mégis, amit eddig olvastam róla, szívemhez igen közel áll. :D A karácsonyi menü fõétele is e tájékról származik. Anyu Múltidézõ szakácskönyvét lapozgatva bukkantam egy elbeszélésre, ahol az ünnepekhez kapcsolódó szokásokról és az ekkor tálalt ételekrõl lehet olvasni. Szerencsére a könyvben sok recept is található, így a leírás alapján ezekbõl összeválogatva készült el a fõétel. :) 









Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet sertéstarja (~60 dkg)
3-4 gerezd fokhagyma
3-4 ek. zsír

köménymag
~0,5 dl víz

A laksa-hoz:
60 dkg fõtt burgonya
~20 dkg sima liszt

kevés sült zsír a hús alól

A sült almához:
4-5 közepes, savanykás alma
kevés sült zsír a hús alól

A káposztához:
30-40 dkg savanyú káposzta
kevés sült zsír a hús alól


  1. A tarjaszeleteket sózzuk, tepsibe fektetjük, meghintjük köménymaggal. A fokhagyma-gerezdeket félbe vágjuk, a hús köré szórjuk. 
  2. A zsírt felforrósítjuk, majd óvatosan a húsra locsoljuk. Aláöntjük a vizet és a tepsit alufóliával lefedjük. 180°C-ra elõmelegített sütõben ~2 óra alatt készre sütjük. A fóliát levéve a húst visszatesszük a sütõbe és néhány percig pirítjuk, hogy szép színt kapjon. (A zsír nagy részét késõbbi felhasználáshoz leöntjük a hús alól.) Melegen tartjuk. 
  3. A laksa-hoz a leszûrt,  kihûtött burgonyát áttörjük. Sózzuk, a lisztet fokozatosan adagolva összeállítjuk a tésztát. 
  4. 8 egyforma részre osztjuk, ezeket pedig egyenként ~20 cm átmérõjû kör formára nyújtjuk. Tapadásmentes, száraz serpenyõben mindkét oldalukat addig sütjük, míg a tészta elkezd hólyagosodni. 
  5. Még melegen megkenjük egy kevés sült zsírral. Melegen tartjuk. 
  6. Az almát megmossuk, félbe vágjuk, magházától megfosztjuk, majd cikkekre szeljük. Egy serpenyõben, kevés felhevített sült zsíron puhára sütjük. 
  7. A káposztát levétõl lecsepegtetjük, szálait rövidre vágjuk, az almához hasonlóan, egy kevés zsíron átpirítjuk. 
  8. A tarját a laksa-val, sült almával és káposztával tálaljuk.














A receptet a Kifõztük decemberi számában is megtaláljátok. :)

Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s