Fokhagymás sertéstarja laksa-val, sült almával
sponsored links
Azt hiszem beleszerettem a felvidéki konyhába, pedig még csak alig-alig ismerem. :) Mégis, amit eddig olvastam róla, szívemhez igen közel áll. :D A karácsonyi menü fõétele is e tájékról származik. Anyu Múltidézõ szakácskönyvét lapozgatva bukkantam egy elbeszélésre, ahol az ünnepekhez kapcsolódó szokásokról és az ekkor tálalt ételekrõl lehet olvasni. Szerencsére a könyvben sok recept is található, így a leírás alapján ezekbõl összeválogatva készült el a fõétel. :)
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet sertéstarja (~60 dkg)
3-4 gerezd fokhagyma
3-4 ek. zsír
só
köménymag
~0,5 dl víz
A laksa-hoz:
60 dkg fõtt burgonya
~20 dkg sima liszt
só
kevés sült zsír a hús alól
A sült almához:
4-5 közepes, savanykás alma
kevés sült zsír a hús alól
A káposztához:
30-40 dkg savanyú káposzta
kevés sült zsír a hús alól
- A tarjaszeleteket sózzuk, tepsibe fektetjük, meghintjük köménymaggal. A fokhagyma-gerezdeket félbe vágjuk, a hús köré szórjuk.
- A zsírt felforrósítjuk, majd óvatosan a húsra locsoljuk. Aláöntjük a vizet és a tepsit alufóliával lefedjük. 180°C-ra elõmelegített sütõben ~2 óra alatt készre sütjük. A fóliát levéve a húst visszatesszük a sütõbe és néhány percig pirítjuk, hogy szép színt kapjon. (A zsír nagy részét késõbbi felhasználáshoz leöntjük a hús alól.) Melegen tartjuk.
- A laksa-hoz a leszûrt, kihûtött burgonyát áttörjük. Sózzuk, a lisztet fokozatosan adagolva összeállítjuk a tésztát.
- 8 egyforma részre osztjuk, ezeket pedig egyenként ~20 cm átmérõjû kör formára nyújtjuk. Tapadásmentes, száraz serpenyõben mindkét oldalukat addig sütjük, míg a tészta elkezd hólyagosodni.
- Még melegen megkenjük egy kevés sült zsírral. Melegen tartjuk.
- Az almát megmossuk, félbe vágjuk, magházától megfosztjuk, majd cikkekre szeljük. Egy serpenyõben, kevés felhevített sült zsíron puhára sütjük.
- A káposztát levétõl lecsepegtetjük, szálait rövidre vágjuk, az almához hasonlóan, egy kevés zsíron átpirítjuk.
- A tarját a laksa-val, sült almával és káposztával tálaljuk.