Fokhagymás-paprikás csirkemell falatok sütõben sütve és paradicsomos mártogatós
sponsored links
Fél óra alatt elkészülõ vacsora ötlet a dolgos hétköznapokra, melyet garantáltan szeret a család apraja-nagyja. A hús a sütõben sül minimális olajjal, mégsem száraz - sõt, nagyon finom omlós. A családom oda van érte, imádjuk!
Hozzávalók:
3-4 adaghoz
60-70 dkg csirkemellfilé
kb. 20 dkg zsemlemorzsa
1 evõkanál õrölt csemege vagy édes pirospaprika
2 nagy gerezd fokhagyma
fél teáskanál só vagy ízlés szerint
negyed teáskanál õrölt bors
kevés olívaolaj vagy napraforgóolaj
A mártogatóshoz:
3 közepes paradicsom
2 közepes fejû lila hagyma vagy 3-4 szál újhagyma
1 teáskanál méz
só ízlés szerint
õrölt bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A megmosott, papírtörlõvel leitatott csirkemellet 2-3 cm vastag kockákra vágjuk (próbáljuk egyelõre, hogy egyformán süljenek meg, de ne legyenek nagyon vékonyak sem, hogy sütés után szaftosak maradjanak).
- Egy tálban összekeverjük zsemlemorzsát, õrölt paprikát, õrölt borsot, sót és hozzáreszeljük a megtisztított fokhagymát is. Összekeverjük, majd beledobáljuk a feldarabolt húsokat, alaposan megforgatjuk õket a morzsában, hogy mindenhol jól bevonja.
- Sütõpapírral kibélelünk egy nagy tepsit, vékonyan megkenjük olajjal, majd egymás mellé helyezzük a bepanírozott húsokat úgy, hogy ne fedjék egymást.
- Egyenlõen megspricceljük a tetejüket olajjal, majd az elõmelegített 200 fokos sütõben, alsó-felsõ sütésen 20 percig sütjük. (Ne süssük túl, mert akkor kiszárad!)
- A mártogatóshoz: a megmosott paradicsomot kockákra vágjuk, a megtisztított/megmosott lila hagymát apróra vágjuk, majd a botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a mézet, megsózzuk, borsozzuk és összekeverjük.
- A mártogatóst hidegen is fogyaszthatjuk, de ha melegen szeretnénk, akkor 1-2 perc alatt "összerottyanthatjuk" a tûzhelyen.
- Egy kis tálkában tálaljuk.
Jó étvágyat!
Holnap Milán iskolájában családi nap lesz reggel 8 órától délután 3-ig, melyet minden tanév vége felé tartanak és ilyenkor ott vannak egész nap a gyerekekkel a szülõk, nagyszülõk, testvérek is. Így mi is ott leszünk a férjemmel és Zalánnal.
Délelõtt az osztályok/gyerekek játékos vetélkedõn vesznek részt, addig a szülõk (minden osztályból külön-külön) bográcsban fõzik a különbözõ ételeket ebédre. Közben beszélgetés, zene, ugrálóvár és hasonlók. Edéd után Anyák napi mûsort ad elõ mind a 8 osztály. Ilyenkor minden osztály mûsorán meghatódom, de a Milánén különösen... Ki tudja megállni öröm sírás nélkül...?? :)