Fokhagymás, mini húsroládok zöldfûszeres hagymamártásban, parmezános burgonyagombóccal
sponsored links
Ezt az egyszerû, serpenyõs húsételt már másodjára készítettem el, annyira ízlett a pár hónappal ezelõtti elsõ alkalommal. Bár sem a hozzávalók, sem pedig a készítési mód tekintetében nincs benne semmi különleges, mégis akár ünnepi fogás is lehetne belõle. A hagyományos köretek bármelyike illik hozzá: sült krumpli, rizs, köles, tócsni, sõt még fõtt tésztával is ehetjük, de én most gombóc formára készített krokettet adtam mellé. Viszonylag gyorsan elkészíthetõ, viszont annál hamarabb elfogy. :D
Fokhagymás húsroládokhoz (18 db-hoz):
1 egész (kb. 60 dkg) csirkemellfilé
18 gerezd fokhagyma
Provence-i fûszerkeverék (sómentes)
teljes kiõrlésû búzaliszt
1 púpozott ek. mangalicazsír
Zöldfûszeres hagymamártáshoz:
1 fej vöröshagyma
3 dl tej
1,5 dl tejszín
1 tk. aprított, friss oregánó
1 tk. aprított, friss bazsalikom
1 kis csokor petrezselyemzöldje, aprítva
õrölt szerecsendió
õrölt fehér bors
só
? tyúkhúshúsleves-kocka
1 púpozott ek. vaj
2 ek. fehér tönkölybúzaliszt
Parmezános burgonyagombóchoz (20 db-hoz):
35 dkg héjában fõtt krumpli (tisztítva mérve)
1 dkg olvasztott vaj
0,5 dl tejszín
1 tojás
1 tojássárgája
10 dkg reszelt parmezán
5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
õrölt fekete bors
só
tönköly- vagy teljes kiõrlésû lisztbõl nyert zsemlemorzsa
kókuszolaj a sütéshez
elkészítés:
- A belsõ filéktõl megfosztott két fél csirkemellet 4-4 szeletre vágjuk, amiket hosszában kettévágunk. Az így kapott 16 hússzeletet az egészben hagyott belsõ filékkel együtt folpack alatt kiklopfoljuk. Összesen 18 db keskeny hússzeletünk lesz.
- A hússzeleteket enyhén megsózzuk, a fûszerkeverékkel ízesítjük, a felül lévõ felüket megkenjük az 1-1 fokhagymagerezdbõl nyert péppel, majd szorosan feltekerjük. (Nem szükséges megtûzni.)
- Az így kapott kis tekercseket megforgatjuk a teljes kiõrlésû lisztben, és egy nagyobb serpenyõben, a felhevített zsíron minden oldalukon hirtelen kisütjük. Kivesszük a serpenyõbõl, és félretesszük.
- Ugyanabban a serpenyõben, amiben a húst sütöttük, vajat hevítünk, megdinszteljük rajta a lereszelt vöröshagymát, rászórjuk a lisztet, és kevergetve fél percig pirítjuk.
- Felöntjük a leveskockával, oregánóval, bazsalikommal, szerecsendióval, kevés sóval ízesített tejszínes tejjel, és besûrítjük.
- A roládokat a mártásba tesszük, összeforgatjuk, és miután készre fõztük az ételt, hozzákeverjük a felaprított petrezselyemzöldet. Melegen tartjuk.
- A burgonyagombóchoz a még meleg, héjában fõtt krumplit kikeverjük a vajjal, a tejszínnel, és sóval, borssal ízesítjük.
- Miután langyosra hûlt, beledolgozzuk a tojást, a tojássárgáját, és alaposan összekeverjük a reszelt parmezánnal, valamint a liszttel. (Utóbbit apránként adagoljuk, amíg a keverék formálható állagú nem lesz.)
- A masszából diónyi méretû gombócokat formázunk, megforgatjuk a zsemlemorzsában, és bõ kókuszolajban közepes lángon kisütjük.
- Lecsepegtetjük, papírtörlõre szedjük, majd 5-5 darabot a személyenként számolt 4 db húsrolád mellé rendezünk.