Fokhagymás kenyér recept

2014-06-21

sponsored links

Fokhagymás kenyér

Fokhagymás kenyér

Betege vagyok a fokhagymának.
Most kenyérrel kereszteztem, oly módon, hogy felhasználás elõtt a gerezdeket megsütöttem. Az íze így kevésbé tolakodó, enyhén fûszerezi a kenyeret, nem hagy nyomot a lehelleten, de õrzi aromáját. A tészta könnyû lett és illatos, a fokhagyma mint tavaszi zápor fûszere a földnek. Csak vajat rá, és mehet be.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 60 dkg-os kenyérhez

  •  3 g élesztõ
  • 30 dkg BL80 liszt
  • 10 dkg durum liszt
  • 8 g só
  • 3 dkg fokhagyma
  • 2,5 dl víz
  • 1 evõkanál olivaolaj

Praktikák

BL80-as liszt helyett használhatunk 112-eset is, bár nehéz beszerezni, de jobban illik kenyerünkbe.

A durum lisztet kiválthatjuk kenyérliszttel.

A fokhagyma legyen aromás, magyar fajta, kerüljük a kínai, nagy gerezdes, gyökérbojt nélküli fajtákat.

Ha nincs otthon olivaolaj, megteszi a napraforgó étolaj is, vagy ami a legeslegjobb, valamely pirított magból sajtolt olaj, ami elsõsorban delikáteszekben, herba boltokban kapható, de a nagyobb üzletláncok is forgalmaznak ilyesmiket.

A gözös sütõtérnek köszönheti a kéreg ropogós állagát. Kis edényben tegyünk be a sütõ aljába 3 dl vizet, a kellemes trópusi klíma elérése végett.

Elkészítés

  1. Elõtésztát készítünk: a kenyérlisztet és a hideg vízben elkevert élesztõt összekeverjük, és légmentesen lezárva hûtõszekrényben érleljük 12 órán át.
  2. A tisztított fokhagymát bõ zsiradékban jól átsütjük.
  3. A hûtött tésztát 1 órán át akklimatizáljuk szobahõmérsékleten.
  4. Összekeverjük a durum liszttel, az olajjal és a sóval, majd 5 percen át intenzíven dagasztjuk.
  5. 5 percig pihentetjük a tésztát (autolízis).
  6. Újabb 5 perc alatt készre dagasztjuk.
  7. 1 órán át kelesztjük légmentesen lezárt tálban, szobahõmérsékleten.
  8. Kiborítjuk deszkára, és széthúzzuk arasznyi szélesre, ill. alkarnyi hosszúságúra. Ügyeljünk arra, hogy a nyújtás közben ne eresszük le teljesen a tésztát.
  9. A fokhagyma-gerezdeket 2-3 részre vágjuk, egyesével elosztjuk a tésztán, amelyet ezután feltekerünk, mint egy piskótatekercset. Széleket aláhajtjuk, a kenyeret liszben meghengergetjük, és gyors mozdulatokkal 30 cm-es rúddá nyújtjuk.
  10. Sütõlapra emeljük.
  11. 90 percig kelesztjük egy nagyobbacska nejlon takarása alatt.
  12. Utolsó 20 perc letelte elõtt egy hosszanti, mély vágást ejtünk a gerincen.
  13. 230 ?-ra elõmelegített gõzös sütõben 35 perc alatt készre sütjük. Gyorsan pirul, takarjuk alufóliával, ha csokoládábarna a teteje.

Nagyon kellemes ízvilágú kenyérke. Roppanós vékony héja alatt lágy, selymes, krémsárga színû, édeskés bélzet lakik.

A Facebookon is fent vagyok, sõt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.


Folytats a blogon ... www.boldogbrios.hu/fokhagymas-kenyer-...

sponsored links

Keres?s