Fokhagymaleves májgaluskával
sponsored links
a májgaluskához: 10 dkg sertésmáj, 1 tojás, ? vékony póréhagyma, 2 evõkanál zsemlemorzsa, 1 evõkanál liszt, 1 evõkanál vaj, só, bors, majoránna;
a leveshez: 2 kisebb sárgarépa, 1 szelet zeller, 1 vékony póréhagyma, 6-8 cikk fokhagyma, olaj, só, bors, 1,5 dl fõzõtejszín, 1-2 szál petrezselyemzöld, ecet.
Elkészítése: A póréhagymát a vajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a kis darabokra vágott májat és addig sütjük, míg a leve elpárolog. Félrehúzzuk, sózzuk, borsózzuk, megszórjuk majoránnával, kicsit hûlni hagyjuk, majd késes aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a tojást meg a zsemlemorzsát és krémesre dolgozzuk. Belekavarjuk a lisztet, 15-20 perce hûtõbe tesszük. A megpucolt sárgarépát meg a zellert nagylyukú reszelõn lereszeljük, kevés olajon dinszteljük. Pár perc után hozzáadjuk a póréhagymát és együtt összesütjük. Felöntjük 1,5 l vízzel, sózzuk, borsózzuk, lefedve, közepes lángon fõzzük. Sós vizet forralunk, a galuskamasszát egy evõkanállal a fõvõ vízbe szaggatjuk, 2-3 percig fõzzük, majd szûrõkanállal a áttesszük levesbe. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, rátöltjük a tejszínt, megszórjuk az aprított petrezselyemzölddel, majd fölforraljuk és félrehúzzuk. Izlés szerint, édesen vagy ecettel savanyítva tálaljuk.
Megjegyzés: Póréhagyma helyett egy kis fej vöröshagymát használhatunk.