Focaccia Genovese
sponsored links
A focaccia egy tipikus olasz kenyérféle, amit az orszĂĄg szinte minden terĂŒletén készĂtenek, természetesen kĂŒlönbözĂ” féle ĂzesĂtésben és mĂłdon. AlapjĂĄban véve egy egyszerĂ» kenyértésztĂĄrĂłl van szĂł, amihez több zsiradékot, extraszĂ»z olĂvaolajat vagy vajat, esetleg sertés zsĂrt adnak, ettĂ”l lesz jellegzetes. A focaccia készĂtés gyökerei LigĂșriĂĄbĂłl erednek, ezen belĂŒl is GenovĂĄban készĂtik a legĂzletesebben. Ennél a tésztĂĄnĂĄl is, mint a kenyér készĂtésénél, a kelesztéseken van a hangsĂșly, ha valamelyiket kihagyjuk, ne is szĂĄmĂtsunk tökéletes eredményre. UtolsĂł mozzanatként kĂŒlönbözĂ” feltétekkel is szoktĂĄk gazdagĂtani, mint példĂĄul vékonyra szeletelt vöröshagymĂĄval, olajbogyĂłval, koktélparadicsommal, de kĂŒlönbözĂ” zöld fĂ»szerekkel is, Ăgy pl. rozmaringgal, de krémsajtokkal sem ritka, hogy megkenik a tetejét. Mi ĂĄltalĂĄban a tengerparton szoktuk fogyasztani, akĂĄr tĂzĂłraira, vagy ebédre, délutĂĄn azonban mĂĄr nem érdemes vĂĄsĂĄrolni, mert azok mĂĄr nem frissek, és talĂĄn kevésbé tesz jĂłt a gyomornak is. LĂĄssuk hĂĄt a receptet.
HozzĂĄvalĂłk kb. 500g tésztĂĄhoz:
HozzĂĄvalĂłk kb. 500g tésztĂĄhoz:
- 200g kb. 30 fokos vĂz
- 20g extraszĂ»z olĂvaolaj
- 7g sĂł
- 3g melasz vagy méz ...