Focaccia
sponsored links
Buongiorno!
Dolce Italia! :)
A focaccia egy olasz kenyérféleség, ami sokféleképpen készülhet.
Ismeretes az alábbi forma de lehet csavart vagy lepény ill. pizza formájú
és a fûszerezése is eltérhet.
Ezzel a kis kenyérkével beleharaphatunk Olaszországba és garantáltan tetszeni fog az íze ;)
Vállaltam az "áldozat" szerepét és teszteltem több féle kísérõvel. :)
Próbáltam az Isteni füge lekvárommal, próbáltam sajttal de egy kis magyarossal is társítottam, úgy mint házi szalámi és szalonna :)
Meg kell jegyeznem, remek! :D
Hozzávalók:
50 dkg kenyér liszt (BL80) , (sima lisztel is mûködik ;) )
3 dl langyos víz
2,5 dkg élesztõ
1 tk. cukor
1 tk. só
bazsalikom és rozmaring friss vagy szárított-ízlés szerint
kb. 2-3 ek-nyi szárított paradicsom
2 ek. olívaolaj, ez mehet abból is, amibe a paradicsom volt
Elkészítés:
1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztõt,
majd meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, beletesszük a sót, a zöld fûszereket,
a felfutott élesztõt pedig a közebébe öntjük.
Ezután a szárított paradicsomot és a maradék 2 dl vízet is hozzáadjuk, és az egészet átgyúrjuk, majd meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
Ha kellõen megkelt, deszkán átgyúrjuk ismét,
három felé vesszük és olajozott lisztezett formába téve,
további húsz percet pihentetjük , szintén meleg helyen.
Liszttel megszórjuk és ezt követõen,
elõmelegített sütõben, 175 C °-on aranyszínûre sütjük.
Mielõtt kész lekenhetjük kevés vízzel a tetejét, ez esetben a kisülést követõen ismét meghinthetjük liszttel :)
Tipp:
Zöld illetve fekete olajbogyó is kerülhet bele! ;)
Salátával is nagyon ízletes, mint pl. a ruccola :)