Focaccia
sponsored links
Szeretem a kenyeret, ezt mindig leírom, ha kenyérrõl van szó. Természetesen ide tartoznak a kiflik, a különbözõ lepénykenyerek, a baguettek, a cibatták és focacciák, és naanok is. Kenyér dolgában egyetértek a franciákkal, és tetszik a hozzáállásuk.
Ahogy Barbi a tejes kiflim kapcsán írta A francia nõk nem híznak c. könyvben: "Az amerikai szendvicsekben a kenyér szinte észrevehetetlen; a francia szendvicsekben a "töltelék" csak alkalom arra, hogy kenyeret ehessünk. ... lemondani róla butaság, valószínûleg káros is - és nagyon nem francia. A francia mondás szerint az ember nem viccel a szerelemmel, és ugyanez érvényes a kenyérre is."
Ami a kenyeret illeti, mivel az egyszerûen elkészíthetõ dolgokat részesítem elõnyben, a DNK, vagyis a dagasztás nélküli kenyér mellé tettem le a voksomat, ami nem jelent mást, mint minimális élesztõvel, hosszú kelesztési idõvel - 16-18 óra - készített kenyeret. Készülhet így, természetesen, focaccia is.
De ha nem tervezzük meg elõzõ este a "bekeverést" - ez vonatkozik a kovászolt kenyér készítésére is -, akkor marad a gyorsabb módszer, vagyis a több élesztõ és a dagasztás.
Ez a focaccia is így készült, mivel aránylag gyorsan kellett "valami".
Hozzávalók: 450 g liszt, 250 ml langyos víz, 30 ml olívaolaj, 20 g élesztõ, 10 g ...