Focaccia burger
sponsored links
SĂ©tatĂ©ri keverĂ©k kaja: kĂ©t Ă©tel keresztezĂ©sĂ©bĂ”l ez szĂŒletett meg. A River Cottage burger hĂșspogĂĄcsĂĄja (nĂ©mi vĂĄltoztatĂĄssal) Ă©s a fociacca jĂłl összebarĂĄtkoztak. Tuti lett. Igaz, a fĂ©l napom rĂĄment erre a kis hambi törtĂ©netre, Ă©s mintegy hĂĄrom Ă©s fĂ©l perc alatt tĂ»nt el minden.
Ezek a focaccia burgerek a 61. VKF! jĂĄtĂ©kra kĂ©szĂŒltek. EzĂșton is köszi a fordulĂł hĂĄziasszonyĂĄnak, Katucinak, a kegyelemet, hogy 1 nap csĂșszĂĄsszal is a ringben maradhattam.
HozzĂĄvalĂłk:
a focaccia-hoz:
10 g szåraz élesztÔ (måsfél csomag)
10 g méz
2 dl-nĂ©l kicsit több langyos vĂz
2 dl sör (langyos)
660 g finomliszt
15 g sĂł
3 gerezd fokhagyma
2 ek olĂvaolaj
2 kk citromlé
csipet sĂł Ă©s bors
a hĂșspogĂĄcsĂĄhoz:
1 kg darĂĄlt marhahĂșs (ebbĂ”l a mennyisĂ©gbĂ”l nekem 12 db jött ki)
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 tk. egész római kömény
1 tk. koriandermag
1 tk. egész fekete bors
fĂ©l rĂșd fahĂ©j darabokra törve
4 ? 5 ek. mustĂĄr
4 ek. worcestershire szĂłsz
3 tk. pirospaprika
2 ? 3 tk. sĂł
a fûszeres joghurthoz:
200 g natĂșr joghurt
1 gerezd fokhagyma
1 csipet sĂł
tĂĄlalĂĄshoz:
salĂĄtalevelek
néhåny szelet uborka
lilahagyma vékony szeletekre vågva
a fûszeres joghurt
opcionĂĄlis: valamilyen finom olasz sajt
A hĂșssal kezdtem. SzĂĄraz serpenyĂ”ben illatosra pirĂtottam a fĂ»szereket: a rĂłmai kömĂ©nyt, koriandert, borsot Ă©s fahĂ©jat, majd mozsĂĄrban megĂ”röltem. Az egĂ©szet a hĂșshoz adtam, beletettem a paprikĂĄt, a zĂșzott fokhagymĂĄt, az aprĂtĂłban pĂ©pesĂtett vöröshagymĂĄt Ă©s a sĂłt. Tettem bele mustĂĄrt Ă©s worcestershire szĂłszt is. Az egĂ©szet kĂ©zzel összegyĂșrtam, Ă©s a hĂ»tĂ”ben ĂĄllni hagytam bĂ” 1 ĂłrĂĄn ĂĄt. ElkĂ©szĂtettem a fĂ»szeres joghurtot: a joghurthoz adtam a zĂșzott fokhagymĂĄt, a sĂłt, a borsot Ă©s egy kevĂ©s citromlevet. Alaposan elkevertem.
AmĂg a hĂșs pihent, összeĂĄllĂtottam a focaccia ?bucikat? is. A sört a mĂ©zzel egyĂŒtt meglangyosĂtottam Ă©s beleszĂłrtam az Ă©lesztĂ”t, ami nagyjĂĄbĂłl 8 ? 10 perc alatt felfutott. Közben aprĂłra vĂĄgtam a fokhagymĂĄt, kis tĂĄlkĂĄba tettem, råöntöttem az olĂvaolajat, a citromlevet, kissĂ© sĂłztam, borsoztam. Ăllni hagytam.
Nagy tĂĄlba mĂ©rtem a lisztet Ă©s a sĂłt, majd a közepĂ©be mĂ©lyedĂ©st csinĂĄltam, amibe beleöntöttem az Ă©lesztĂ”s mĂ©zes sört. Kicsit összekevertem, az ujjaimmal. Ekkor hozzĂĄadtam a langyos vizet Ă©s jĂł alaposan összekevertem. Egy nedves, ragadĂłs massza lesz a vĂ©geredmĂ©ny. A tĂĄlban kezdtem dagasztani, majd amikor mĂĄr nem ragadt a kezeimhez, a pulton folytattam tovĂĄbb. Kb. 8 ? 10 percig dagasztottam. Amikor szĂ©pen összeĂĄllt a tĂ©szta, gombĂłcot formĂĄztam belĂ”le, visszatettem a tĂĄlba, kevĂ©s liszttel meghintettem, kĂ©ssel megkarcoltam a tetejĂ©t Ă©s meleg helyen, letakarva hagytam a duplĂĄjĂĄra kelni. Ez nagyjĂĄbĂłl fĂ©l Ăłra volt. EgyĂ©bkĂ©nt a sĂŒtĂ”t szoktam kelesztĂ©sre hasznĂĄlni. Az olvasztĂł fokozaton, 30-35 fokra ĂĄllĂtva elĂ”melegĂtem, majd elzĂĄrom Ă©s tĂĄlastĂłl, letakarva beteszem a tĂ©sztĂĄt.
A hĂșst kivettem a hĂ»tĂ”bĂ”l. TenyĂ©rnyi pogĂĄcsĂĄkat formĂĄztam belĂ”le, tenyĂ©rrel kb. ujjnyi vastagra lapĂtottam, Ă©s egy tĂĄlcĂĄra tĂ©ve hagytam pihenni szobahĂ”mĂ©rsĂ©kleten.
MiutĂĄn a tĂ©szta gyönyörĂ»en megkelt Ă©s a duplĂĄjĂĄra dagadt, finoman ĂĄtgyĂșrtam, majd teniszlabdĂĄnyi gombĂłcokat csĂptem belĂ”le. A gombĂłcokat 1.5 ? 2 cm vastagra nyĂșjtottam. VĂ©konyan meglisztezett tepsire tettem Ă”ket. TĂz ujjammal megdöfködtem a korongokat. A tetejĂŒket megkentem a korĂĄbban összeĂĄllĂtott fokhagymĂĄs olĂvaolajas keverĂ©kkel. Ăgy hagytam mĂ©g 35-40 percig kelni.
AmĂg a focaccia Ășjra megkelt, kevĂ©s olĂvaolajon, a közepesnĂ©l kicsivel erĂ”sebb lĂĄngon aranybarnĂĄra sĂŒtöttem a hĂșspogĂĄcsĂĄkat. Letakarva fĂ©lretettem.
Az ĂșjrakelesztĂ©s vĂ©ge elĂ”tt kb. 10 perccel bekapcsoltam a sĂŒtĂ”t 230 fokra. A bucikat 15 percig sĂŒtöttem az elĂ”melegĂtett sĂŒtĂ”ben.
A focaccia bucikat kettĂ©vĂĄgtam Ă©s szĂ©pen belerĂ©tegeztem mindent, a joghurtot is rĂĄcsorgattam, Ă©s bizony a hĂșspogĂĄcsĂĄk sĂŒtĂ©sĂ©bĂ”l visszamaradt szafttal is meglocsoltam az egĂ©szet. Minden cseppje kincs volt.
Hugh Fearnley-Whittingstall burgere
FokhagymĂĄs bazsalikomos focaccia
Fûszeres fokhagymakrémleves
HĂ©be-hĂłba gyĂșr 3. ? MarhasĂŒlt almĂĄs zöldsĂ©gpĂŒrĂ©vel Ă©s pĂĄrolt fokhagymĂĄs zöldbabbal
Ezek a focaccia burgerek a 61. VKF! jĂĄtĂ©kra kĂ©szĂŒltek. EzĂșton is köszi a fordulĂł hĂĄziasszonyĂĄnak, Katucinak, a kegyelemet, hogy 1 nap csĂșszĂĄsszal is a ringben maradhattam.
HozzĂĄvalĂłk:
a focaccia-hoz:
10 g szåraz élesztÔ (måsfél csomag)
10 g méz
2 dl-nĂ©l kicsit több langyos vĂz
2 dl sör (langyos)
660 g finomliszt
15 g sĂł
3 gerezd fokhagyma
2 ek olĂvaolaj
2 kk citromlé
csipet sĂł Ă©s bors
a hĂșspogĂĄcsĂĄhoz:
1 kg darĂĄlt marhahĂșs (ebbĂ”l a mennyisĂ©gbĂ”l nekem 12 db jött ki)
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 tk. egész római kömény
1 tk. koriandermag
1 tk. egész fekete bors
fĂ©l rĂșd fahĂ©j darabokra törve
4 ? 5 ek. mustĂĄr
4 ek. worcestershire szĂłsz
3 tk. pirospaprika
2 ? 3 tk. sĂł
a fûszeres joghurthoz:
200 g natĂșr joghurt
1 gerezd fokhagyma
1 csipet sĂł
tĂĄlalĂĄshoz:
salĂĄtalevelek
néhåny szelet uborka
lilahagyma vékony szeletekre vågva
a fûszeres joghurt
opcionĂĄlis: valamilyen finom olasz sajt
A hĂșssal kezdtem. SzĂĄraz serpenyĂ”ben illatosra pirĂtottam a fĂ»szereket: a rĂłmai kömĂ©nyt, koriandert, borsot Ă©s fahĂ©jat, majd mozsĂĄrban megĂ”röltem. Az egĂ©szet a hĂșshoz adtam, beletettem a paprikĂĄt, a zĂșzott fokhagymĂĄt, az aprĂtĂłban pĂ©pesĂtett vöröshagymĂĄt Ă©s a sĂłt. Tettem bele mustĂĄrt Ă©s worcestershire szĂłszt is. Az egĂ©szet kĂ©zzel összegyĂșrtam, Ă©s a hĂ»tĂ”ben ĂĄllni hagytam bĂ” 1 ĂłrĂĄn ĂĄt. ElkĂ©szĂtettem a fĂ»szeres joghurtot: a joghurthoz adtam a zĂșzott fokhagymĂĄt, a sĂłt, a borsot Ă©s egy kevĂ©s citromlevet. Alaposan elkevertem.
AmĂg a hĂșs pihent, összeĂĄllĂtottam a focaccia ?bucikat? is. A sört a mĂ©zzel egyĂŒtt meglangyosĂtottam Ă©s beleszĂłrtam az Ă©lesztĂ”t, ami nagyjĂĄbĂłl 8 ? 10 perc alatt felfutott. Közben aprĂłra vĂĄgtam a fokhagymĂĄt, kis tĂĄlkĂĄba tettem, råöntöttem az olĂvaolajat, a citromlevet, kissĂ© sĂłztam, borsoztam. Ăllni hagytam.
Nagy tĂĄlba mĂ©rtem a lisztet Ă©s a sĂłt, majd a közepĂ©be mĂ©lyedĂ©st csinĂĄltam, amibe beleöntöttem az Ă©lesztĂ”s mĂ©zes sört. Kicsit összekevertem, az ujjaimmal. Ekkor hozzĂĄadtam a langyos vizet Ă©s jĂł alaposan összekevertem. Egy nedves, ragadĂłs massza lesz a vĂ©geredmĂ©ny. A tĂĄlban kezdtem dagasztani, majd amikor mĂĄr nem ragadt a kezeimhez, a pulton folytattam tovĂĄbb. Kb. 8 ? 10 percig dagasztottam. Amikor szĂ©pen összeĂĄllt a tĂ©szta, gombĂłcot formĂĄztam belĂ”le, visszatettem a tĂĄlba, kevĂ©s liszttel meghintettem, kĂ©ssel megkarcoltam a tetejĂ©t Ă©s meleg helyen, letakarva hagytam a duplĂĄjĂĄra kelni. Ez nagyjĂĄbĂłl fĂ©l Ăłra volt. EgyĂ©bkĂ©nt a sĂŒtĂ”t szoktam kelesztĂ©sre hasznĂĄlni. Az olvasztĂł fokozaton, 30-35 fokra ĂĄllĂtva elĂ”melegĂtem, majd elzĂĄrom Ă©s tĂĄlastĂłl, letakarva beteszem a tĂ©sztĂĄt.
A hĂșst kivettem a hĂ»tĂ”bĂ”l. TenyĂ©rnyi pogĂĄcsĂĄkat formĂĄztam belĂ”le, tenyĂ©rrel kb. ujjnyi vastagra lapĂtottam, Ă©s egy tĂĄlcĂĄra tĂ©ve hagytam pihenni szobahĂ”mĂ©rsĂ©kleten.
MiutĂĄn a tĂ©szta gyönyörĂ»en megkelt Ă©s a duplĂĄjĂĄra dagadt, finoman ĂĄtgyĂșrtam, majd teniszlabdĂĄnyi gombĂłcokat csĂptem belĂ”le. A gombĂłcokat 1.5 ? 2 cm vastagra nyĂșjtottam. VĂ©konyan meglisztezett tepsire tettem Ă”ket. TĂz ujjammal megdöfködtem a korongokat. A tetejĂŒket megkentem a korĂĄbban összeĂĄllĂtott fokhagymĂĄs olĂvaolajas keverĂ©kkel. Ăgy hagytam mĂ©g 35-40 percig kelni.
AmĂg a focaccia Ășjra megkelt, kevĂ©s olĂvaolajon, a közepesnĂ©l kicsivel erĂ”sebb lĂĄngon aranybarnĂĄra sĂŒtöttem a hĂșspogĂĄcsĂĄkat. Letakarva fĂ©lretettem.
Az ĂșjrakelesztĂ©s vĂ©ge elĂ”tt kb. 10 perccel bekapcsoltam a sĂŒtĂ”t 230 fokra. A bucikat 15 percig sĂŒtöttem az elĂ”melegĂtett sĂŒtĂ”ben.
A focaccia bucikat kettĂ©vĂĄgtam Ă©s szĂ©pen belerĂ©tegeztem mindent, a joghurtot is rĂĄcsorgattam, Ă©s bizony a hĂșspogĂĄcsĂĄk sĂŒtĂ©sĂ©bĂ”l visszamaradt szafttal is meglocsoltam az egĂ©szet. Minden cseppje kincs volt.
Innen is szemezgethettek
Hugh Fearnley-Whittingstall burgere
FokhagymĂĄs bazsalikomos focaccia
Fûszeres fokhagymakrémleves
HĂ©be-hĂłba gyĂșr 3. ? MarhasĂŒlt almĂĄs zöldsĂ©gpĂŒrĂ©vel Ă©s pĂĄrolt fokhagymĂĄs zöldbabbal