Focaccia, a mennyei...
sponsored links
Crescenta, schiaccia, chizzuola, pizza, fogazza, torta, gastella, messinese, pinza, cofaccia. Azaz focaccia. Azonnal beleszeret az, aki egyszer megkóstolta. A költõk verseket írtak róla, íze az olasz tájra emlékezteti a messzire tévedõket. A focaccia alapja tulajdonképpen kenyértészta, de annál sokkal tartalmasabb. Kalóriabomba: igazán egészségtelen, de épp ezért mennyei is, ahogy tocsog az olajtól és csíp a sok sótól. Ahogy a pizzából, a focacciából is sokféle van, mind közül a "focaccia genovese" az egyik leghíresebb.
A ligur tengerpart menti "fugássa" korán kelõk tartalmas étke, a kávé mellé fogyasztják vagy önmagában fõételként, tízóraira vagy uzsonnára, mindenhol, mindenkor. Egy genovait könnyekig meg tud hatni a focaccia illata, ha távol van az otthonától, annyira kötõdik születése óta az illatához és az ízéhez. Szó szerint ínycsiklandó: az anyák már akkor adják gyerekeiknek, amikor még nincs foguk, mert jót tesz az ínynek, serkenti a fogképzõdést - tartják. A pékségekben a klasszikus focacciát hatalmas tálcákban sütik és téglalapokra szeletelik fel, így árulják.
Vittorio G. Rossi újságíró gyönyörûen jellemezte a focaccia olajjal megtelt kis ...