Flódni
sponsored links
Tészta: (nagy gáz tepsinyi lesz)
1 kg liszt
50 dkg vaj vagy margarin
20 dkg cukor
6 tojás sárgája
2 dl fehér bor
Robotgéppel gyorsan összegyúrom, és 1-2 órát pihentetem a hûtõben.
Almatöltelék:
1 kg alma meghámozva,
3 ek. cukor
2 ek fahéj
1 dl fehér bor
Az almát a cukorral, borral, fahéjjal, megpárolom. Nem szabad túl fõzni! Szûrõbe teszem, és teljesen lecsepegtetem. Felfogom a lecsepegõ bort, és azt használom a mandulához.
Mandula töltelék:
40 dkg mandula
20 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
1 dl bor
A diód durvára darálom, majd a többi hozzávalóval felfõzöm. Érdemes az édességét ellenõrizni, mert van akinek nem elég édes így, és még tesz bele cukrot.
Máktöltelék:40 dkg mák darálva
2 citrom héja belereszelve
0,5 l baracklekvár
10 dkg cukor
1 dl bor
Felfõzöm, és elkeverem benne a lekvárt.
Szilvalekvár:
1 kis üveg szilvalekvár
A lisztet, margarint, tojás sárgáját a cukorral és a borral könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk. (Ha nagyon folyós tegyünk bele kevesebb bort, ha nagyon száraz adjunk hozzá többet.)
5 egyenlõ részé osztjuk és vékonyan kinyújtjuk.
Az elsõvel a tepsi alját kibéleljük. Erre egy sor máktölteléket rakunk. Ráhelyezzünk egy tésztalapot, rá borban párolt, fahéjjal és cukorral ízesített reszelt almát teszünk. Újra tésztalap, majd a diótölteléket terítjük rá. Megint tésztalap és rá a fekete szilvalekvár. Az utolsó tésztalap tetejét megkenjük tojássárgájával és nagyon lassú tûzön 150 fokon aranybarnára sütjük. Nekem 2.5- 3 óra kellet mire megsült. Jó ha egy napot állni hagyjuk akkor jól össze érnek az ízek.. Kockákra vágva tálaljuk. Nagyon kiadós finom sütemény. Nálunk ez volt a Húsvéti süti. "Sajnos" hamar megettük ezért nincs kép majd legközelebb!
Természetesen az eredeti receptben dió a töltelék.
1 kg liszt
50 dkg vaj vagy margarin
20 dkg cukor
6 tojás sárgája
2 dl fehér bor
Robotgéppel gyorsan összegyúrom, és 1-2 órát pihentetem a hûtõben.
Almatöltelék:
1 kg alma meghámozva,
3 ek. cukor
2 ek fahéj
1 dl fehér bor
Az almát a cukorral, borral, fahéjjal, megpárolom. Nem szabad túl fõzni! Szûrõbe teszem, és teljesen lecsepegtetem. Felfogom a lecsepegõ bort, és azt használom a mandulához.
Mandula töltelék:
40 dkg mandula
20 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
1 dl bor
A diód durvára darálom, majd a többi hozzávalóval felfõzöm. Érdemes az édességét ellenõrizni, mert van akinek nem elég édes így, és még tesz bele cukrot.
Máktöltelék:40 dkg mák darálva
2 citrom héja belereszelve
0,5 l baracklekvár
10 dkg cukor
1 dl bor
Felfõzöm, és elkeverem benne a lekvárt.
Szilvalekvár:
1 kis üveg szilvalekvár
A lisztet, margarint, tojás sárgáját a cukorral és a borral könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk. (Ha nagyon folyós tegyünk bele kevesebb bort, ha nagyon száraz adjunk hozzá többet.)
5 egyenlõ részé osztjuk és vékonyan kinyújtjuk.
Az elsõvel a tepsi alját kibéleljük. Erre egy sor máktölteléket rakunk. Ráhelyezzünk egy tésztalapot, rá borban párolt, fahéjjal és cukorral ízesített reszelt almát teszünk. Újra tésztalap, majd a diótölteléket terítjük rá. Megint tésztalap és rá a fekete szilvalekvár. Az utolsó tésztalap tetejét megkenjük tojássárgájával és nagyon lassú tûzön 150 fokon aranybarnára sütjük. Nekem 2.5- 3 óra kellet mire megsült. Jó ha egy napot állni hagyjuk akkor jól össze érnek az ízek.. Kockákra vágva tálaljuk. Nagyon kiadós finom sütemény. Nálunk ez volt a Húsvéti süti. "Sajnos" hamar megettük ezért nincs kép majd legközelebb!
Természetesen az eredeti receptben dió a töltelék.