Flódni
sponsored links
Hozzávalók:
a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 1 dl fehérbor
az almatöltelékhez: 80 dkg savanykás alma, 2 evõkanál méz, 1 citrom és szegfûszeg
a máktöltelékhez: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl fehérbor
a diótöltelékhez: 20 dkg dió darálva, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl fehérbor
a lekenéshez: 1 tojás
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a cukorral, a tojássárgájával meg a fehérborral összegyúrjuk. Alufóliába csomagoljuk, és betesszük a hûtõbe pihenni, amíg a töltelékek elkészülnek.
Az almákat megtisztítjuk, káposztareszelõn lereszeljük, a citrom levével meglocsoljuk, megszórjuk õrölt fahéjjal, és kevés szegfûszeggel, majd mézzel édesítjük.
A mákos töltelékhez a mákot leforrázzuk a borral, elkeverjük a cukorral meg a mazsolával. Hasonló módon készítjük el a diós tölteléket is. Egy magas falú kisebb tepsit kibélelünk sütõpapírral.
A tésztát négy részre osztjuk, egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk. Egy tésztalapot a tepsibe fektetünk, rásimítjuk a diós tölteléket, erre a következõ lap és a máktöltelék kerül, majd ismét tészta, végül a reszelt alma. Az utolsó lappal beborítjuk, villával megszurkáljuk, és felvert tojással lekenjük.
Elõmelegített sütõben 170 fokon 60-65 perc alatt aranyszínûre sütjük. Kihûlve szeleteljük.